32 godine od masakra u Briševu: Srpske snage u jednom danu ubile 68 hrvatskih civila

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća danas je obilježena 32. godišnjica masakra srpskih snaga nad 68 hrvatskih civila u mjestu Briševu kod Prijedora, što je najteži zločin počinjen u jednome danu nad tamošnjim Hrvatima u zadnjem ratu. 

U napadu više postrojbi Vojske Republike Srpske na nebranjeno hrvatsko selo 24. i 25. srpnja 1992. godine pobijene su čitave obitelji Matanovića, Buzuka, Ivandića, Marijana, Mlinara i Komljena. Među žrtvama su bili djeca i starci. Ubojstva su počinjena na iznimno okrutan način. 

Najmlađa žrtva imala 14 godina, najstarija 81

Svetu misu zadušnicu u obnovljenoj crkvi u Briševu predvodio je biskup banjolučki mons. Željko Majić. Komemoraciji za žrtve nazočili su hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić. 

"Porušene i napuštene kuće i danas su tihi i nijemi svjedok jednoj od najvećih tragedija i stratišta hrvatskog naroda u BiH. Ne zaboravimo žrtvu nevinih civila i čuvajmo sjećanje na njih u godinama i generacijama koje dolaze", napisao je konzul Piličić na svome Facebook profilu. 

Najmlađa žrtva najvećeg zločina nad Hrvatima u selu Briševu bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Svi su ubijeni na kućnome pragu. 

Tri se osobe vode kao nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Prigodom napada više žena je silovano, a više desetaka osoba, uglavnom muškaraca, nezakonito je zatočeno u zloglasne prijedorske logore Keraterm, Omarska i Trnopolje. 

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu

Nekoliko žrtava preminulo je tijekom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa, preciziraju iz državnog Tužiteljstva BiH. 

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti. Preživjeli stanovnici, njih oko 350, prognani su. Danas u tome mjestu živi vrlo mali broj povratnika. 

Tužiteljstvo BiH podiglo je početkom godine optužnicu protiv petorice Srba zbog masakra u mjestu Briševu. 

Zbog ratnih zločina koje su srpske snage počinile u Prijedoru, uključujući selo Briševo, na 40 godina zatvora je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio ratnog predsjednika Skupštine općine Milomira Stakića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.