Sjevernokorejski hakeri pokušavaju ukrasti nuklearne tajne, upozorava Britanija

Foto: EPA

Sjevernokorejski hakeri proveli su globalnu špijunsku kampanju kojoj je cilj bila krađa povjerljivih vojnih tajni u korist zabranjenog programa razvoja nuklearnog oružja Pjongjanga, izjavile su danas Sjedinjene Države, Velika Britanija i Južna Koreja u zajedničkom priopćenju.

Hakeri, koje su istražitelji za kibernetičku sigurnost nazvali Anadrielom ili APT45, ciljali su ili provalili u računalne sustave širokog spektra obrambenih ili inženjerskih tvrtki, među kojima se nalaze proizvođači tenkova, podmornica, mornaričkih brodova, borbenih zrakoplova, raketnih i radarskih sustava, stoji u objavi.

"Oni su prijetnja sektorima raznih industrija diljem svijeta"

"Agencije koje potpisuju ovaj dokument smatraju da su ta skupina i njihove kibernetičke tehnike i dalje prijetnja sektorima raznih industrija diljem svijeta, uključujući i Indiju i Japan", navodi se u dokumentu.

Dokument zajednički potpisuju američki Savezni istražni ured (FBI), američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i kibernetičke agencije - britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) i južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS).

FBI ponudio nagradu do 10 milijuna dolara

"Operacija globalne kibernetičke špijunaže koju smo danas razotkrili pokazuje što su sve akteri Sjeverne Koreje pod pokroviteljstvom države spremni učiniti u korist unaprjeđenja svojih vojnih i nuklearnih programa," rekao je Paul Chichester iz NCSC-a.

FBI je također izdao tjeralicu  za jednim navodnim sjevernokorejskim hakerom i ponudio nagradu do 10 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja. Danas je optužen za hakiranje i pranje novca, prema informacijama na stranici FBI-ovih najtraženijih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.