Crobarometar: Pala potpora HDZ-u, SDP-u, Možemo, DP-u i Mostu

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U VEČERAŠNJEM Dnevniku Nove TV objavljeni su rezultati istraživanja Crobarometar za srpanj. 

Istraživanje je provela agencija Ipsos između 1. i 21. srpnja na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Zanimljivo da su u odnosu na lipanj pali rejtinzi pet najjačih stranaka. 

Ovo su rejtinzi stranaka:

1. HDZ - 30.2 posto (-1.3 posto)
2. SDP - 19 posto (-1.5 posto)
3. Možemo - 8.5 posto (-0.6 posto)
4. DP - 7.5 posto (-0.3 posto)
5. Most - 7 posto (-0.7 posto)

Sve ostale stranke samostalno ne prelaze 2 posto potpore. Nastavlja se kontinuirani rast neodlučnih koji sad iznosi 14.8 posto. 

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Što se najpozitivnijih političara, predsjednik Zoran Milanović je opet na prvom mjestu. 43 posto ispitanika na njega reagira pozitivno. Drugo mjesto ovaj mjesec dijele premijer Andrej Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov s 38 posto pozitivnih reakcija. 

Saborska zastupnica Dalija Orešković popela se na četvrtu poziciju s 34 posto pozitivnih reakcija. Peto mjesto dijele predsjednik sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s 32 posto potpore. Zanimljivo da je Tomašević prošli mjesec dijelio drugu poziciju s premijerom Plenkovićem. 

Ovo su najpozitivniji političari: 

1. Zoran Milanović - 43 posto
2. Andrej Plenković i Božo Petrov - 38 posto
4. Dalija Orešković - 34 posto
5. Gordan Jandroković i Tomislav Tomašević - 32 posto
7. Ivan Penava - 31 posto

Šef SDSS-a Milorad Pupovac je i ovog mjeseca na prvom mjestu najnegativnijih političara. Hrvoje Zekanović se izjednačio na drugome mjestu sa šefom SDP-a u odlasku Peđom Grbinom. Plenković je na četvrtoj poziciji kao i prije mjesec dana. 

Ovo su najnegativniji političari: 

1. Milorad Pupovac - 76 posto
2. Peđa Grbin i Hrvoje Zekanović - 56 posto
4. Andrej Plenković - 55 posto
5. Tomislav Tomašević i Ivan Penava - 54 posto
7. Gordan Jandroković - 53 posto

Porasla podrška radu vlade

Rad vlade podržava 34 posto, a ne podržava 61 posto ispitanika. Udio onih koji podržavaju rad vlade je porastao u odnosu na lipanj, dok je udio onih koji ne podržavaju ostao isti. Čak dvije trećine birača Domovinskog pokreta ne podržava rad vlade. 

Raste broj onih koji misle da će vlada uspjeti odraditi mandat do kraja i on sada iznosi 76 posto. 18 posto ispitanih ne vjeruje da će vlada dočekati kraj četverogodišnjeg mandata. 

Što se tiče podrške radu aktualnog predsjednika, 34 posto odobrava njegov rad, 59 posto ne odobrava, a 7 posto ispitanika nema mišljenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.