Prosvjednici u SAD-u zapalili zastavu, napisali "Dolazi Hamas". Reagirala Harris

Foto: Profimedia

Američka potpredsjednica Kamala Harris pridružila se danas demokratskim i republikanskim čelnicima u osudi prosvjednika koji su jučer u Washingtonu kod željezničke postaje Union Station palili američke zastave i sprejevima ispisali poruke da "Hamas dolazi".

Prosvjednici su domarširali u blizinu Kapitola, u kojem zasjeda američki Kongres, uoči obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prosvjedujući zbog američke vojne pomoći Izraelu u ratu s militantima islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

"Američka zastava je simbol naših najvećih ideala"

Nakon Netanyahuova govora neki od prosvjednika okupili su se ispred Union Stationa. Istaknuli su američke zastave ispred legendarne željezničke stanice, zapalili ih i sprejem ispisali riječi "Hamas dolazi" i "Oslobodite Gazu" na velikom spomeniku. Harris je taj vandalizam nazvala "protudomoljubnim i gnusnim činom". SAD je stavio Hamas na popis terorističkih organizacija.

"Osuđujem paljenje američke zastave. Ta je zastava simbol naših najvećih ideala kao nacije i predstavlja obećanje Amerike. Nikada ju se ne bi smjelo na takav način oskvrnaviti", rekla je Harris koja bi trebala biti demokratska predsjednička kandidatkinja na predsjedničkim izborima. 

Harris i Biden bi u četvrtak trebali održati odvojene razgovore s Netanyahuom. Očekuju se novi prosvjedi ispred Bijele kuće. Policija je zbog nasilja koje je izbilo na prosvjedu morala upotrijebiti suzavac i uhitila nekoliko ljudi. Paljenje američkih zastava i pro-Hamasove grafite oštro su osudili i predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokrata Hakeem Jeffries.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.