Pokrenuta istraga protiv Marine Le Pen

Foto: EPA

Pariško tužiteljstvo otvorilo je istragu o financiranju kampanje Marine Le Pen na predsjedničkim izborima 2022. godine. Istraga, koja slijedi nakon preliminarnih ispitivanja, otvorena je prošlog tjedna zbog sumnji u pronevjeru, krivotvorenje, prijevaru i sporno prihvaćanje zajma, potvrdilo je pariško tužiteljstvo za Politico.

Le Pen je 2022. godine, u svom trećem pokušaju da postane predsjednica, dobila 41 posto glasova u drugom krugu, izgubivši od sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona. Istraga će sada biti proslijeđena sucu. Otvaranje istrage uslijedilo je nakon što je Nacionalni odbor za ispitivanje (CNCCFP) troškova kampanje upozorio pariško tužiteljstvo na nepravilnosti. 

Postavljali plakate po busevima pa ostali bez novca

"Vrlo sam iznenađen jer su nam troškovi kampanje odobreni u prosincu 2022., a refundirani u veljači 2023. Ne znamo o čemu se radi. Saznali smo da je istraga otvorena, kao i svi drugi, jutros na televiziji", ispričao je neimenovani dužnosnik iz stranke Nacionalno okupljanje za AFP. 

CNCCFP je već uočio nepravilnosti u Le Peninoj predsjedničkoj kampanji 2022., odbivši refundirati novce za plakate koji su bili postavljeni po autobusima, što je protumačeno kao kršenje pravila oglašavanja u predizbornoj kampanji. 

Prema AFP-u, Le Pen je u svoju neuspješnu predsjedničku kampanju 2022. uložila blizu 11.5 milijuna eura. Ovo nije prvi put da se Le Pen suočava s ovakvim problemima jer je niz nepravilnosti identificiran i tijekom njezine predsjedničke kampanje 2017. 

U rujnu počinje suđenje protiv Le Pen i još 24 osobe

CNCCFP je tada odbio refundirati zajmove koje su stranka Nacionalno okupljanje te mikro-stranka Cotelec njezinog oca Jean-Marie Le Pena dali njezinoj kampanji. CNCCFP je odluku objasnio tvrdnjom kako su na navedene zajmove bile postavljene previsoke kamate. 

U rujnu bi trebalo početi suđenje protiv Le Pen i još 24 osobe zbog navodne zlouporabe europskih fondova. Suđenje će uslijediti nakon sedmogodišnje istrage o optužbama da je Nacionalno okupljanje koristilo javna sredstva, koja su bila namijenjena parlamentarnim pomoćnicima u Bruxellesu, kako bi plaćalo stranački kadar. 

Prema novinama Libération, sama Le Pen se suočava s optužbama za pronevjeru javnih sredstava te riskira novčanu kaznu i do 10 godina zatvora. Dodatno, mogla bi dobiti zabranu kandidiranja na izborima u sljedećih pet godina, što bi značilo da se ne može kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima 2027.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.