Biden primio Netanyahua pa ga pozvao da sklopi mir

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na primirje u Gazi tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Washingtonu, prenosi Reuters. Ovo su bili prvi razgovori u četiri oka između dvojice političara otkako je Biden otputovao u Izrael nakon Hamasova napada 7. listopada, kad je zagrlio Netanyahua i obećao američku podršku.

Glasnogovornik Bijele kuće za Nacionalu sigurnost John Kirby rekao je da i dalje postoje razlike između Izraela i militanata Hamasa koji vode palestinsku enklavu kada se radi o načinu postizanja primirja "no bliže smo tome sada nego što smo bili ikad ranije."

"Obje strane moraju napraviti kompromise", rekao je Kirby. Glasnogovornik State Departmenta Matt Miller rekao je da smatra da će poruka "američke strane na tome sastanku biti da trebamo dogovoriti ovaj sporazum."

Hoće li Kamala Harris donijeti zaokret u odnosu prema Izraelu?

Posjet se podudara sa zaokretom u američkoj politici. U nedjelju, Biden (81) se povukao iz predsjedničke utrke pod pritiskom drugih demokrata te je podržao Kamalu Harris za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. godine. "Imamo puno tema za razgovor", rekao je Biden kad je dočekao Netanyahua u Ovalnom uredu.

"Želim vam zahvaliti za 50 godina javne službe i 50 godina podrške državi Izrael", rekao je Netanyahu Bidenu. Kasno poslijepodne po američkom vremenu s Netanyahuom se sastaje i potpredsjednica Kamala Harris u svom ceremonijalnom uredu u Bijeloj kući.

Sastanak će biti pomno promatran kako bi se uočilo kako bi Harris, koja će vjerojatno nakon Bidenovog povlačenja iz utrke biti demokratska kandidatkinja, mogla zaokrenuti američku politiku prema Izraelu ako postane predsjednica.

Odnosi su zategnuti

Očekuje se da će Harris na sastanku slijediti stav svoje administracije, rekao je jedan američki dužnosnik, pridavajući pažnju patnji Palestinaca, uz istodobnu podršku pravu Izraela na samoobranu. Biden i Netanyahu nakon sastanka u Bijeloj kući susreću se s obiteljima američkih talaca koji su i dalje u zatočeništvu Hamasa.

Odnosi među dvojicom čelnika mjesecima su zategnuti zbog ofenzive Izraela u Gazi tijekom koje je ubijeno više od 39.000 ljudi, rekle su zdravstvene vlasti Gaze. Sjedinjene Države najvažniji su dobavljač oružja Izraelu te su zemlju štitile u Ujedinjenim narodima tijekom ključnih glasanja.

Netanyahuov posjet dolazi nakon Bidenove dramatične odluke da se neće ponovno kandidirati za predsjednika. Sutra Netanyahu putuje na Floridu da se sastane s bivšim predsjednikom i republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.