Donedavni šef britanske vojske: U roku pet godina bi mogao izbiti treći svjetski rat

Foto: Profimedia/EPA

Bivši glavni zapovjednik britanske vojske upozorio je članice NATO-a da se svijet suočava s "najopasnijim trenutkom od 1945. godine" te ih pozvao da više ulažu u svoje naoružanje.

General Sir Patrick Sanders, koji je do prošlog mjeseca bio načelnik Glavnog stožera britanske vojske, kazao je u razgovoru za Times da su Rusija, Kina i Iran "nove sile osovine." Iznio je predviđanje kako bi treći svjetski rat mogao izbiti u sljedećih pet godina ako se nešto ne poduzme. 

"Imamo između pet i deset godina prije nego što se Rusija oporavi"

"One su međuovisnije i usklađenije nego što su bile izvorne sile osovine", kazao je, nastojeći dokazati da Rusija, Kina i Iran predstavljaju veću prijetnju nego nacisti 1939. Ipak, naveo je kako se veliki sukob može izbjeći ako članice NATO-a, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, značajno poboljšaju svoje naoružanje.

"Većina procjena će vam reći da imamo negdje između pet i deset godina prije nego što se Rusija oporavi i bude u stanju predstavljati prijetnju kakvu je činila prije rata u Ukrajini", naglasio je, prenosi Sky News.

"Ako sada poduzmemo prave korake te se pozabavimo prijetnjama i nedostatcima koje imamo, ako moderniziramo svoje oružane snage, ako društvo i državu učinimo otpornijima, to je način na koji ćemo spriječiti sukob. Ako sve to učinimo, mala je vjerojatnost za sukob. Ako ne učinimo, to povećava vjerojatnost te ohrabruje Rusiju, Kinu i Iran", dodao je. 

Ovaj tjedan se članice NATO-a okupljaju u Washingtonu

Usredotočujući se na vlastitu zemlju, Sir Patrick je poručio da britanske oružane snage trenutno nisu dovoljno moćne da pokrenu operacije poput invazije južnog Iraka 2003. ili čak Falklandskih otoka 1982.

"Bismo li mogli skupiti dvije brigade koje su zauzele Falklande? Da, naravno da bismo mogli. Ali bismo li ih mogli dovesti tamo? Bismo li mogli imati radnu grupu koja bi to omogućila i održavala? Ne", uvjeren je. Nije želio otkriti kolike su trenutne vojne zalihe, ali je napomenuo da bi brojka zabrinula građane. 

Sve 32 članice NATO-a sastaju se ovaj tjedan u Washingtonu kako bi obilježile 75 godina od formiranja saveza. Događaju će prisustvovati i novi britanski premijer Sir Keir Starmer koji je obećao provesti reviziju obrane u svojoj prvoj godini na vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.