Rusija u UN-u: Norvežani, jeste li vi dopustili da se vašim NASAMS-om pogodi bolnica?

Foto: EPA

Projektil koji je pogodio dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu najvjerojatnije je ispaljen iz sustava protuzračne obrane NASAMS koji je Ukrajincima isporučila Norveška, poručio je Vasilij Nebenzja, ruski predstavnik pri Ujedinjenim narodima (UN). 

"Također čekamo reakciju norveške vlade, koja je očito opskrbila kliku Zelenskog tim sustavom. Jesu li dopustili da se njime pogodi dječja bolnica i također da se postavi u stambenim područjima kršeći međunarodno humanitarno pravo?" upitao je Nebenzja na sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini. 

"Napadi su bili odmazda"

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ranije je izjavila kako je potvrđeno da je bolnica pogođena NASAMS projektilom zemlja-zrak zapadne proizvodnje. 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su jučerašnji napadi bili odmazda za ukrajinske pokušaje napada na energetske objekte unutar Rusije. "Jučer su izvedeni precizni udari na ukrajinske vojne objekte i zračne baze te su ciljevi napada postignuti", naveli su Rusi.

U napadu na samu bolnicu poginule su dvije osobe, a 32 su ozlijeđene, priopćile su lokalne vlasti. Istražitelji Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) tvrde kako je bolnica pogođena ruskom raketom Kh-101. SBU je napad proglasio ratnim zločinom te pokrenuo kazneni postupak u vezi s tim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.