Split nazvao vrtić po partizanki koju su Nijemci objesili na stup. DP-ovci su bijesni

Foto: Facebook

Grad Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina, piše Dalmatinski portal.

Vrtić je novo-staro ime dobio u čast Palmine Piplović, koja je tijekom Drugog svjetskog rata radila kao partizanska veza u Splitu. Spajala je Nijemce koji su željeli dezertirati s partizanima. Nijemci su je uhvatili 7. listopada 1944. i tri dana mučili. 

Čupali su joj nokte i mlatili je. U konačnici su je objesili na električni stup na splitskom Majdanu. Tu je visjela danima. Isti dan su s njom obješeni njemački brijač Fritz i Nikola Zavoreo, koji su poticali Nijemce da se pridruže partizanima. Poslije Drugog svjetskog rata lanac dječjih vrtića nosio je ime po Palmini, ali to se promijenilo 1990-ih. 

Nisu svi zadovoljni promjenom imena

Danas je ploča s imenom vrtića postavljena i otkrivena u krugu obitelji i prijatelja te lokalnih političara. Na mjestu događaja bili su splitski gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamjenik Bojan Ivošević te nezavisni vijećnik Damir Barbir, koji je i inicirao povratak imena. 

"Drago mi je da se realizirala ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju obitelji i velikog dijela građana Splita", rekao je Puljak i zahvalio se Barbiru.

Međutim, nisu svi zadovoljni promjenom imena. Iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije poručili su kako je Puljak nasrnuo na vrtiće u stilu svojih uzora iz Sjeverne Koreje. 

"Puljak očito ima kaput za sva vremena"

"Gradonačelnik Ivica Puljak ponovno nasrće na vrtiće i škole. Baš kao što je nakeda obilazio predškolske ustanove i djeci tumačio kako nema Boga tako i danas, dosljedan svojim novim ideološkim ciljevima, imenuje vrtiće prema partizanskim borcima iz vremena Drugog svjetskog rata. 

Ovaj potez gradonačelnika smatramo jeftinim populizmom i ulaskom u izbornu godinu. Koliko je gradonačelnik dosljedan u svojim ideološkim stavovima možda bi najbolje dočarao da je na otkrivanju ploče s novim imenom vrtića Tamarin zapjevao onu pjesmu koju je svojevremeno pjevao po raznim zagvoškim svadbama. 

Puljak očito ima kaput za sva vremena i za sve sustave. No, ostavimo li na trenutak po strani gradonačelnikovu ideološku dosljednost moramo se zapitati u kojem pravcu nas vodi današnje preimenovanje vrtića Tamarin. 

Je li normalno da u današnje vrijeme imenujemo predškolske ustanove po borcima iz Drugog svjetskog rata? Kakva je to poruka društvu i kamo nas to vodi, pretvaramo li splitsko društvo u društvo po uzoru na Sjevernu Koreju? Gdje su danas svi liberali, antimilitaristi i slobodoumni mislioci kada se treba suprotstaviti očitom nasrtaju na predškolske ustanove?" upitali su iz DP-a. 

"Zamislite da netko nazove vrtić po palom vitezu iz Domovinskog rata"

"Zna li itko broj pravobraniteljice za djecu? Potpuno je jasno kako se nitko od njih neće javiti i kako svi oni pripadaju istom ideološkom okviru, a u udrugama za zaštitu ljudskih prava nalaze se na privremenom radu dislocirani iz matičnih partija. 

Međutim, zamislite sada da nekom gradonačelniku padne na pamet dječji vrtić nazvati po palom vitezu iz Domovinskog rata. Mediji bi kampirali ispred ureda gradonačelnika, pravobranitelji za djecu bi pisali Vijeću Europe, a priča o militarizaciji društva i skretanju udesno ne bi silazila s naslovnica. 

U Splitu se ništa od toga neće dogoditi, može se jedino dogoditi da umjesto nekih Pčelica ili Vrapčića osvane ploča po novom Bošku Buhi. Stavljajte drugovi, stajat će tamo još par mjeseci", dodali su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.