15 tinejdžera u Španjolskoj AI-jem napravilo gole fotke vršnjakinja. Osuđeni su

Ilustracija: Profimedia

Sud u jugozapadnoj Španjolskoj osudio je 15 tinejdžera na godinu dana uvjetno zbog stvaranja i širenja slika svojih vršnjakinja generiranih umjetnom inteligencijom. Riječ je o slučaju koji je potaknuo raspravu o zlouporabi tehnologije deepfake, piše Guardian.

Policija je počela istraživati ​​slučaj prošle godine nakon što su roditelji u gradu Almendralejo u Extremaduru prijavili da lažne gole slike njihovih kćeri kruže WhatsApp grupama.

Policija je identificirala nekoliko tinejdžera u dobi između 13 i 15 godina kao odgovorne za stvaranje i dijeljenje slika. Prema španjolskom zakonu, maloljetnici mlađi od 14 godina ne mogu biti optuženi, ali se njihovi slučajevi šalju službama za zaštitu djece, koje ih mogu prisiliti na sudjelovanje u rehabilitacijskim tečajevima.

"Mnoge su djevojke imale napadaje tjeskobe jer su trpjele u tišini"

Majka jedne od žrtava rekla je da je širenje slika na WhatsAppu trajalo od srpnja prošle godine.

“Mnoge su djevojke bile potpuno prestravljene i imale su strahovite napade tjeskobe jer su to trpjele u tišini. Osjećale su se loše i bojale su se reći tko je kriv za to", rekla je majka lani za Reuters.

Danas je sud za mladež u gradu Badajozu rekao da je osudio maloljetnike po 20 točaka optužnice za stvaranje slika zlostavljanja djece i po 20 točaka optužnice za prekršaje protiv moralnog integriteta njihovih žrtava.

Dobili su godinu dana uvjetne kazne

Svaki od optuženih dobio je godinu dana uvjetne kazne i naređeno mu je pohađanje nastave o svijesti o rodu i jednakosti te o odgovornom korištenju tehnologije.

"U presudi se navodi da je dokazano da su maloljetnici koristili aplikacije umjetne inteligencije za dobivanje manipuliranih slika drugih maloljetnika uzimajući originalna lica djevojaka s njihovih profila na društvenim mrežama i postavljajući te slike na tijela nagih ženskih tijela. Manipulirane fotografije su zatim podijeljene na dvije WhatsApp grupe", rekao je sud u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.