CNN: Warren Buffett se posljednji smije

Foto: EPA

BIO JE to težak početak godine za ulagače u velike tehnološke tvrtke. Fond ARK Innovation Cathie Wood, suvlasnika Tesle, Zooma i Rokua, pao je za gotovo 30%. I špekulativne dionice kao što su GameStop i AMC su snažno pale. Ali to ne znači da Warren Buffett iz Berkshire Hathawaya nemirno spava, komentira CNN.

Banke, energetske kompanije i mnoge druge vrijednosne dionice, čija je cijena niža nego što njihovi poslovni pokazatelji sugeriraju, porasle su ove godine, što je sjajna vijest za Buffetta budući da konglomerat Oracle of Omaha ulaže u mnoge od njih. Vrijednosne dionice obično imaju niže omjere cijene i zarade i definitivno nisu trendovske.

Dionice Berkshire Hathawaya porasle su za oko 3% ove godine i blizu su rekordne vrijednosti, dok su svi FAANG-ovi, Microsoft i Tesla duboko u minusu. FAANG se odnosi na Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google.

"Siguran sam da je Warren Buffett sjajan tip, ali kad su u pitanju dionice, on je gotov"

Mnoga od najvećih Berkshireovih ulaganja su financijske tvrtke koje su započele godinu u zelenom, uključujući Bank of America, American Express i US Bancorp. Berkshireov portfelj također je dobio poticaj od Chevrona, koji je Buffettov dvanaesti najveći udio. Dionice naftnog diva ove su godine porasle za 10 posto, što ga čini najboljim u Dow Jonesu.

Ako se tako nastavi, Dave Portnoy iz medijske tvrtke Barstool Sports, koji se pozicionirao kao investicijski guru za novu generaciju burzovnih trgovaca, morat će povući ove riječi iz svog tweeta iz lipnja 2020. godine: "Siguran sam da je Warren Buffett sjajan tip, ali kad su u pitanju dionice, on je gotov. Ja sam sada kapetan".

"Buffett je kornjača. Vrijednosni investitori polagano melju"

Prerano je reći hoće li se trenutačni tržišni trendovi zadržati. Ali vrijednosni ulagači koji su pokazali strpljenje zasad u 2022. stoje prilično dobro.

"Buffett je kornjača. Vrijednosni investitori polagano melju. Da, Portnoyevi i Cathie Woods će imati svoj dan, ali mnogi gledaju na ulaganja kao na kasino. Ključ je biti strpljiv i prihvatiti volatilnost", rekao je John Buckingham, upravitelj portfelja vrijednosnih dioničkih fondova u Kovitzu.

Naravno, najveću poziciju 91-godišnji Buffett ima prema Appleu koji je pao za 5% do sada u 2022. godini, ali je upravo prijavio zvjezdanu zaradu i snažnu prodaju iPhonea. Berkshire čak ima mali udio u Amazonu, koji je pao za 15%. Dakle, Berkshire nije u potpunosti izbjegao pad Nasdaqa.

Ali Berkshire ne posjeduje Facebookovog vlasnika Metu, Netflix ili Googleova vlasnika Alphabet. Također ne ulaže u Microsoft, zbog Buffettova prijateljstva sa suosnivačem Microsofta Billom Gatesom. Berkshire nema udjela ni u Tesli Elona Muska, ali je uložio u kinesku tvrtku za električne automobile BYD.

Berkshire nije samo investicijska tvrtka. Vlasnik je poznatih kompanija, od proizvođača baterija Duracella i željeznice Burlington Northern Santa Fe do Dairy Queena, Fruit of the Looma i prodavača boja Benjamina Moorea. Međutim, Berkshire je prvenstveno kompanija za financijske usluge zahvaljujući činjenici da posjeduje osiguravajućeg diva Geico i nekoliko drugih tvrtki u toj industriji.

Berkshire je također imao koristi od činjenice da su ulagači pohrlili u financijske dionice zbog očekivanja da će Federalne rezerve uskoro početi podizati kamatne stope. Berkshire je najveći suvlasnik fonda za razmjenu informacija o trgovanju Financial Select Sector SPDR.

"Kada investitori gravitiraju prema vrijednosti, oni će kupiti financijske dionice, a Buffett će dobiti svoj dio. Berkshire ima koristi jer više kamatne stope pomažu Buffettovom poslovanju osiguranja", rekao je Buckingham za CNN.

Povećavaju se kamatne stope

Govoreći o stopama, Fed je snažno sugerirao da povećanje dolazi u ožujku. Ulagači će pratiti siječanjsko izvješće o zapošljavanju radi podataka o rastu plaća i inflaciji, što bi moglo utjecati na buduće odluke američke središnje banke.

Neke su središnje banke već povećale kamatne stope kako bi se suzbile rastuće inflacije. Bank of England, koja je povećala stope s nule u prosincu, očekuje se da će ih ponovno podići na svom sljedećem sastanku u četvrtak.

Gotovo dvije trećine ekonomista koje je anketirao Reuters predviđaju da će središnja banka povećati stope za još jednu četvrtinu postotnog boda, na 0.5%. Očekuje se da će mnoge središnje banke u razvijenim gospodarstvima slijediti njihov primjer i početi povećavati stope tijekom ove godine.

"Svi će se kretati postupno, ako budu mogli. Središnje banke ne moraju biti pretjerano agresivne. Mogu raditi sustavno", rekao je Anthony Saglimbene, globalni tržišni strateg u Ameriprise Financialu.

Jedina vjerojatna iznimka od pravila?

Europska središnja banka. ECB se također sastaje u četvrtak i malo je vjerojatno da će podići stope. Njezina ključna stopa refinanciranja vjerojatno će ostati na nuli i vjerojatno će ostati tako i u doglednoj budućnosti.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde nedvojbeno je najmirnija među šefovima središnjih banaka diljem svijeta. Tvrdila je da ECB vjerojatno neće povisiti stope tijekom 2022. godine, jer pandemija covida-19 ostaje veliki gospodarski izazov.

"ECB će omogućiti dopustiti više vremena prije povećanja stope. Rast europskog gospodarstva je sporiji", rekao je Saglimbene.

Saglimbene je istaknuo da zemlje južne Europe još uvijek trebaju super niske stope za jačanje svojih gospodarstava, dok na Njemačku, vodeće europsko gospodarstvo, utječe sporije globalno trgovinsko i proizvodno okruženje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.