Danas svjedoči čovjek koji bi mogao potopiti Glavaša, priznao je da je sve lagao

Foto: Hina

DANAS se nastavlja suđenje Branimiru Glavašu na županijskom sudu u Zagrebu. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju ove godine i to nakon što je raniju, osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud.

Glavašu se, podsjetimo, sudi za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine. Riječ je o slučajevima Selotejp i Garaža.

Danas bi trebao svjedočiti Nikola Jaman, čovjek koji se posljednjih mjeseci više puta javljao u medijima i koji bi se mogao pokazati kao ključni svjedok.

Tako je prije nekoliko tjedana Jaman u emisiji Provjereno priznao kako je ranije lagao na sudu da spasi Glavaša.

Iako je tadašnji formalni zapovjednik Zaštitne čete, što je Jaman bio, na sudu i pred novinarima tvrdio da Glavaš nije naređivao mučenja i ubojstva civila, sada je promijenio priču.

"Reći ću da sam bio zapovjednik, da je moj zamjenik bio Josip Fehir, a da je glavni zapovjednik svega bio Branimir Glavaš. I to ne samo u zaštitnoj četi nego je bio zapovjednik i alfa i omega cijeloga grada. On je drmao cijelim gradom, između ostalog i nad policijom, pokušavao i nad trećom brigadom, nad ostalima, i tako dalje", kazao je Jaman prije samo nekoliko tjedana.

To je suprotno od onog što je Jaman govorio na suđenju 2006. godine.

'Nismo dobili zapovijed niti je on to, ako je saznao, saznao je kasnije, ali da je on u tome sudjelovao – ja mislim da je to apsolutna izmišljotina'', rekao je 2006. umirovljeni visoki časnik Hrvatske vojske Nikola Jaman.

Glavaš kaže kako Jaman laprda

Glavaš je kazao kako Jaman laprda.

"Apsolutno me to ništa ne zanima, sve što gospodin ima reći neka kaže na sudu. Nijedna četa u Osijeku nije ubijala. Sad se odjednom do kraja procesa pojavljuje gospodin Jaman i ja sam za to spreman, apsolutno, ali ne želim komentirati što Jaman ima reći. Bio je jednom na sudu, neka dođe i drugi put i neka kaže što ima. Postoji mogućnost unakrsnog ispitivanja obrane i tužiteljstva pa neka odgovori na sve. Moja je savjest potpuno čista, apsolutno nemam ništa s ubojstvima u slučajevima Garaža i Selotejp. To što Jaman laprda po novinama neka ispriča pred sudom", rekao je Glavaš Večernjem listu u ožujku ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.