Dean Jović o blokadi Srbije: "Jedna zemlja koja blokira je skoro kao nijedna"

Screenshot: HRT

DEAN JOVIĆ, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, osvrnuo se za Tanjug na aktualnu blokadu pregovora koju je Hrvatska nametnula Srbiji.

"Jedna zemlja koja blokira je skoro kao nijedna, a posebno ako je među onima koje nisu suviše moćne, ili koje - kao Hrvatska - imaju možda i neke specifične animozitete prema objektu njihovih politika, u ovom slučaju: prema Srbiji.

Hrvatska je samo iskoristila mogućnosti koje joj daje sistem, po kome svaka zemlja-članica, prema sadašnjim pravilima, može - s razlogom ili čak i bez ikakva razloga - blokirati ulazak svake zemlje - kandidatkinje u Europsku uniju", navodi Jović

Ističe i kako je u stvarnosti blokada slaba kad je izvodi samo jedna zemlja, pa Hrvatska, dodaje, mora naći makar još jednog saveznika.

"Koliko sam informiran, ona je to pokušala i ovog puta. Ako se, osim Hrvatske, bilo koja druga zemlja-članica EU-a pridruži blokadi, to bi za Srbiju bio velik problem", dodaje te podsjeća da Hrvatska zna koliko je značajno da iza zahtjeva za blokadu stane veći broj zemalja, jer se i sama suočila sa blokadom Velike Britanije zbog "slučaja Gotovina".

Jović upozorava i na to da bi se, ako u Europskoj uniji ne postoji volja za daljnjim proširenjem, mogla pojaviti i "prešutna podrška" onoj zemlji koja blokira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.