POTRES U ZAGREBU

Dio Zagrepčana se smrzava u stanovima još od potresa, bijesni su na Plinaru

Foto: Matija Habljak (Pixsell)

ČITATELJI Indexa koji žive u centru Zagreba žale nam se na postupanje Gradske plinare zbog ponovnog uključivanja plina u zgrade koje su ocijenjene kao pogodne za život.

Žale se kako Gradska plinara unatoč epidemiji, snažnom potresu te izrazito hladnom vremenu i dalje inzistira na birokratskoj proceduri. Iz Gradske plinare poručuju kako proceduru neće skraćivati, a sve kako bi zaštitili živote građane. No, krenimo redom.

>> Plinara Zagrepčanima: Odgađa se rok za podmirenje računa za ispitivanje instalacija

Na službenim stranicama Gradske plinare navodi se postupak puštanja plina u objekte u kojima je isključen zbog potresa. Za sigurno puštanje plina je nužno imati pozitivan nalaz dimnjačara te pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo prema kojem objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u njega, kao i obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Nakon potresa ostali u stanovima bez grijanja

Upravitelji zgrada moraju te dokumente predati Odjelu prodaje Gradske plinare Zagreb da bi se otvorio radni nalog na teret korisnika koji se opet prosljeđuje u Službu tehničke podrške, Odjel mjerenja.

Prema priči predstavnika stanara jedne zgrade u centru Zagreba (adresa poznata redakciji), nakon potresa zapečaćeni su glavni ventili za plin. Iako je hladno vrijeme, a grijanja nema, plin još uvijek nije pušten. Nakon što su dimnjačar i statičar dali zeleno svjetlo da je sve u redu i da nema prepreke da se plin pusti, Gradska plinara ipak traži atest dimnjačara na ispravnost dimnjaka, navodi naš sugovornik. Odnosno, riječ dimnjačara nije bila dovoljna.

Isto tako, predstavnica stanara jedne zgrade u centru javlja nam kako su stanari pri izlasku iz zgrade zavrnuli glavni ventil za dovod plina za zgradu. Nakon što su nabavili atest od dimnjačara te je obavljen pregled statičara, sada se traži nalog upravitelja zgrade da ekipa iz Plinare može izaći na teren i skinuti plombu. Predstavnica stanara napominje da je hladno vrijeme, kao i da u zgradi ima kroničnih i onkoloških bolesnika.

Plinara: Moramo poštovati proceduru, postoji opasnost od eksplozije

No, u Plinari ističu da, bez obzira na okolnosti, puna procedura mora biti poštovana.

"Izvještaj o stanju dimnjaka (atest) potreban je kako sigurnost građana ne bi bila dovedena u pitanje, odnosno kako bi GPZ mogla garantirati za sigurnost građana u objektima koji koriste plin kao energent (nadležnost za pregled i čišćenje dimnjaka definirana je Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova kojom je propisana i dokumentacija koju izdaju po pregledu dimnjaka)", kažu nam iz Gradske plinare. Isto tako, s obzirom na zakonsku regulativu, odnosno Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koja nije izmijenjena, višestambene zgrade u ime svih suvlasnika zastupaju upravitelji koji raspolažu s pričuvom u zakonom obaveznim, nužnim i drugim poslovima u održavanju zgrada, navode u Plinari.

"Ističemo razumijevanje za građane s obzirom na vremenske uvjete, no GPZ je dužna poštivati zakonsku proceduru i raspolagati s propisanom dokumentacijom kako sigurnost građana ne bi bila dovedena u pitanje", kažu na kraju iz zagrebačke Gradske plinare.