Dioničari Tiska pobunili se protiv vladinih povjerenika u Agrokoru, što se događa?

Foto: Hina, Index

RAZMJERI ratnog stanja koje vlada između manjinskih dioničara i izvanredne uprave Agrokora mogli su se vidjeti na jučerašnjoj skupštini Tiska.

>>ODLAZE ČELNI LJUDI Menadžeri napuštaju Agrokorove kompanije, ne žele biti odgovorni za nagodbu

Tamo je jučer Fabris Peruško doživio svojevrsni debakl jer je njegov predstavnik odmah na početku skupštine zatražio da se povuče prijedlog iz 13. travnja, prema kojemu se na skupštini trebala potvrditi odluka o pristupanju roll-up kreditu teškom milijardu eura.

Tim su manevrom Peruško i Weber ostali izloženi tužbama manjinskih dioničara, a uprava Tiska samo se kratkotrajno izvukla iz neugodne pozicije da odgovori na 43 pitanja koja im je pripremio predstavnik jednog od dioničara, Ivan Krivičić, predsjednik uprave Agram Investa.

Zašto je Tisak uopće pristupio roll-upu?


Iz njegovih pitanja jasno je da Agram problematizira činjenicu što je Tisak uopće pristupio kreditu, založio svu imovinu i žigove, sve kako bi jamčio za vladajuće društvo Agrokor, koje je, prema svemu sudeći, insolventno i neće moći vratiti svoje obaveze. Pitali su ono o čemu se špekulira već neko vrijeme, da je Agrokor kupio naklonost BAT-a (drugog najvećeg dioničara Tiska) za roll-up kredit time što su mu isplatili potraživanja. Upravu su pitali jesu li svjesni da su prenijeli svoje ovlasti na AlixPartners, jer ne smiju bez njihova odobrenja plaćati iznose iznad 50.000 eura.

Zašto je Tisak uopće tražio odobrenje skupštine za roll-up kojem je već pristupio 7. veljače, pogotovo s obzirom na to da druga Agrokorova društva nisu tražila takvo odobrenje na svojim skupštinama?

Odgovor na to pitanje treba tražiti u činjenici da je predsjednik uprave Tiska do 27. veljače bio Fabris Peruško, koji je taj dan, nakon ostavke Ante Ramljaka imenovan vladinim povjerenikom, te da je Irena Weber, njegova zamjenica, još uvijek predsjednica Nadzornog odbora Tiska.

Manjinski dioničari pokušat će se naplatiti preko Peruška i Weber

Kako su manjinski dioničari nezadovoljni nagodbom jer će im dionice u vrlo kontroverznom modelu nagodbe postati bezvrijedne, a vrijedna imovina preselit će se u nova društva, sasvim je izgledno da će naknadu štete pokušati naplatiti i od njih.

Naime, prema Zakonu o trgovačkim društvima, kaznenu i materijalnu odgovornost za naknadu štete snose članovi uprave i Nadzornog odbora. Podrži li skupština odluku o spornim jamstvima iz Ramljakovog doba, njihova bi materijalna odgovornost bila znatno umanjena. Različiti odvjetnici drugačije tumače ono što muči Peruška, Weber i desetke drugih članova uprava i Nadzornih odbora, može li ih odluka skupštine, i u kolikoj mjeri, "oprati" od odgovornosti. Iz zahtjeva koji su poslali 13. travnja, očito je da su vjerovali da može. 

Peruško i Weber su odobrili kredit, mada ih štite skupe police menadžerskog osiguranja koje im nakon Ramljaka plaća Agrokor, prihvaćanje odluke o kreditu od strane skupštine išlo bi u svakom slučaju njima u korist. Da su menadžeri ozbiljno prestrašeni od tužbi pokazuje i val ostavki, uoči skupštine Tiska tako je otišao član Nadzornog odbora Ramakrishna Venkata Addanki.

Bi li BAT danas podržao Peruška?

Zašto su povukli odluku? Jer su zaključili da su se zaletjeli zahtjevom za skupštinom samo u Tisku, uostalom taj potez spašavanja Peruška i Weber ne bi bio korektan prema drugim članovima uprave, drugih Agrokorovih tvrtki koji bi ostali izloženi za iste poteze.  Drugo, i možda još važnije pitanje je bi li ih BAT, drugi dioničar, podržao oko toga.

No na kraju, nakon ove skupštine Fabris Peruško i Irena Weber ostali su izloženi tužbama manjinskih dioničara za kaznenu i materijalnu odgovornost. I ne samo njih, nego i drugih nezadovoljnika nagodbom, koji su direktni vjerovnici Tiska, Jamnice, Leda i drugih tvrtki, koji mogu tužiti uprave i nadzorne odbore jer nisu mogli naplatiti potraživanja, a smatraju da su ovi pogodovali većinskom vlasniku - Agrokoru.

Navodno su im već poslana odvjetnička pisma u kojima ih se na to upozorava. Mada nismo dobili službenu potvrdu, jasno je da će ekipa moćnih hrvatskih tvrtki kao što su Adris, Franck, Agram, angažirati najbolje pravnike da bi osporili odluke prema kojemu su njihovi zalozi, u vidu dionica, postali odlukom vladine uprave - bezvrijedni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.