Divjak komentirala ponudu vlade, pitali je zašto nije bila na pregovorima

MINISTRICA obrazovanja Blaženka Divjak u Hrvatskom je saboru komentirala jučerašnje maratonske pregovore vlade i sindikata na kojem ona - nije prisustvovala.

Divjak se u izjavi novinarima u saboru osvrnula i na rezultat pregovora sindikata i vlade. 

"Ono što smo jučer imali prilike čuti mogli bismo okarakterizirati kao jedan racionalni kompromis koji, s jedne strane, adresira dugogodišnje zaostajanje plaća zaposlenih u prosvjeti, a s druge strane cjelovito rješenje putem izmjene uredbe gdje su sindikati dogovorili uključivanje u taj cijeli posao.

Što time dobivaju učitelji? Za iduću godinu, prosječno povećanje neto plaće od 800 kuna mjesečno, krajem godine, sa svim ovim koracima koji su bili objašnjeni. Drugo, jasno je da se na taj način, s ovim dodacima, izjednačava bruto plaća učitelja i nastavnika s jedne strane te asistenata na fakultetu.

Stavila bih naglasak na to da je danas 13. izgubljeni dan nastave i da se sada moramo okrenuti učenicima, biti svjesni toga da tek kada stavimo učenike u fokus, cijela situacija dobiva smisao. Sada je na nama da suradničkim načinom i drugim metodama radimo i na unapređenju statusa učitelja i nastavnika i svim reformskim procesima koji su sada zbog štrajka u zaostatku", pojasnila je Blaženka Divjak, a prenosi N1 televizija

Zašto nije bila na pregovorima

"Ja sam dio rješenja. Predlažem, radim na tome da dođe do sastanka, analiziram prijedloge i rješenja. Ne patim od ega da bih u svakoj od situacija morala biti prisutna, ali sam bila prisutna na svim pripremnim sastancima i razgovorima", odgovara resorna ministrica na pitanje zašto kao ministrica obrazovanja nije bila na pregovorima.

Komentirala je i izjavu ministra Josipa Aladrovića da se nije snašla i da je ona jedan od razloga za ovakvu situaciju.

"Ja se od šestog mjeseca zalažem da se ova nepravda ispravi i da dođe do racionalnog rješenja. Predlagala sam rješenja. I prošli tjedan sam pozvala strane koje su bile u ukopanim rovovima da sjednu zajedno, da dođe do kompromisa", izjavila je Divjak za N1. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.