Argentinska predsjednica spremna za operaciju raka štitnjače

ARGENTINSKA predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner spremna je za operaciju raka štitnjače, a liječnici tvrde da ima dobre šanse za oporavak.

Njezini pristaše su se s transparentima potpore okupili ispred bolnice u kojoj se liječi. Na bolovanju će nakon operacije biti do 24. siječnja dok će državu u njezinoj odsutnosti voditi potpredsjednik Amado Bouduo. 58-godišnja Fernandez je nedavno osvojila svoj drugi mandat.

Rak nije metastazirao

Liječi se u Sveučilišnoj bolnici Austral u gradu Pilaru, oko 60 kilometara udaljenom od glavnog argentinskog grada. Ljudi će se, osim ispred bolnice, okupljati i na drugim javnim mjestima u Argentini.


Predsjednici je rak otkriven 22. prosinca tijekom rutinskog liječničkog pregleda. Rak nije metastazirao i nije se proširio na limfne žlijezde. Liječnici tvrde da su velike šanse za preživljavanje kod toga oblika raka u slučajevima kada liječenje počne na vrijeme. Tijekom svog prvog mandata Fernandez je pokrenula snažan gospodarski rast te je uvela mnoge mjere za pomoć najsiromašnijima.

Južnoamerički vođe nemaju sreće s rakom

Iznenadna smrt njezina supruga Nestora Kirchnera u listopadu 2010. godine dovela je do njezine veće popularnosti u narodu. Drugi mandat je počela energično proguravši nekoliko kontroverznih mjera u Kongresu.

Ona je posljednja u nizu južnoameričkih vođa kojima je dijagnosticiran rak. Prije nje su oboljeli venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, paragvajski lider Fernando Lugo i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva. Lula sutra počinje s kemoterapijom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.