Dodijeljene Pulitzerove nagrade: U kategoriji "Breaking News" nema dobitnika

DANAS najprestižnija nagrada s područja novinarstva, Pulitzerova se nagrada počela dodjeljivati 1917. godine nakon smrti tada vrlo utjecajnog američkog novinara i izdavača Josepha Pulitzera. Dodjeljuje se svake godina za najbolja ostvarenja u novinarstvu, književnosti i glazbi. Ove godine u kategoriju novinarstva spadaju i video prilozi te multimedijska prezentacija.

Zanimljivo je da za kategoriju izvještavanja o prijelomnoj vijesti "Breaking News Reporting" nagrada nije dodijeljena nikome unatoč izlijevanju nafte u Meksički zaljev te potresu na Haitiju.

Ove godine po dvije Pulitzerove nagrade dobili su Los Angeles Times i New York Times. LA Times nagradu je dobio u kategoriji javnog servisa, a nagrađena je njihova priča o dužnosnicima iz gradića Bell koji su si isplaćivali ogromne svote i zgrozili američku javnost. Naravno, nakon otkrića su uhićeni. Drugu nagradu dobila je njihova fotografkinja Barbara Davidson.

NY Times nagradu je dobio zbog komentara Davida Leonhardta te priče iz Rusije koju su napravili Clifford J. Levy i  Ellen Barry , a čija je tema bila borba u ruskom pravosudnom sustavu.

Među dobitnicima su još Milwaukee Journal Sentinel, Chicago Sun-Times, The Star-Ledger, The Boston Globe, The Wall Street Journal, The Denver Post, The Washington Post. Zanimljivo je da novinari portala ProPublica dobili Pulitzerovu nagradu za nacionalno izvještavanje. Ovo je drugi put u povijesti nagrađivanja da je nagrada otišla u ruke portala, i prošle godine ProPublica osvojila je Pulitzera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.