Američka liječnica na sudu zbog genitalnog sakaćenja: Curicama rekli da "idu na izlet"

Screenshot: YouTube
 
DOKTORICU u Detroitu američki savezni sud je optužio za zločin ženskog genitalnog sakaćenja u prvom takvom saveznom slučaju u SAD-u, piše Huffington Post.
 
Doktorica hitne službe Jumana Nagarwala (44) uhićena je sinoć nakon što je istraga FBI-ja otkrila da je izvela operaciju uklanjanja kože klitorisa na dvije sedmogodišnje djevojčice ranije ove godine.
 
Danas je započelo suđenje, a sljedeći sudski rok zakazan je za ponedjeljak.
 
FGM je kulturni, a ne religijski običaj
 
Žensko genitalno sakaćenje (eng. FGM) je svaki postupak namjerne promjene ili ozljeđivanja ženskih genitalija zbog nemedicinskih razloga.
 
Iako se često pogrešno povezuje s religijom, FGM je kulturni običaj koji je nastao prije kršćanstva i islama. Prakticiraju ga neki pripadnici muslimanske, kršćanske, židovske i ostalih religija, objavila je agencija Human Rights Watch.

Mislile su da idu na "poseban izlet za djevojčice"
 
Jedna od Nargawalinih žrtava ispričala je forenzičarima da je prije operacije mislila da ide na "poseban izlet za djevojčice" u Michigan. Kad su stigle, njoj i drugoj sedmogodišnjoj žrtvi je rečeno da moraju posjetiti doktora "jer djevojčice boli trbuh".
 
Djevojčica je na fotografiji identificirala Nargawalu kao osobu koja ju je "uštipnula na mjestu gdje ide piškiti" kako bi iz nje "izvukla bakterije". Dala joj je uložak za gaćice i rekla da nikome ne govori o postupku.
 
Odveli kćer na "čišćenje suvišne kože", gotovo da nije mogla hodati
 
Druga je djevojčica izjavila da gotovo nije mogla hodati nakon što je dobila "injekciju" u područje gornjeg bedra. Njezini roditelji su joj rekli da o tome ne govori.
 
U optužbi stoji da je obje djevojčice 11. travnja pregledao doktor te utvrdio "abnormalnosti u izgledu genitalija".
 
Roditelji druge žrtve izjavili su da su odveli dijete na operaciju zbog "čišćenja" suvišne kože.

Mogla bi dobiti do 15 godina zatvora
 
Istražitelji vjeruju da je Nargawala mogla obavljati ovakve operacije na maloljetnim djevojčicama između 2005. i 2007. godine.
 
Američko državno odvjetništvo je izjavilo da vjeruje kako je ovo prvi savezni slučaj protiv ženskog genitalnog sakaćenja koje je kažnjivo sa do 5 godina zatvora.
 
Nargawalu su također optužili za zločin prijevoza s namjerom upuštanja u kriminalnu seksualnu aktivnost, kažnjiv s 10 godina zatvora.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.