Dolar pod pritiskom nakon razgovora Trumpa i Xija

Foto: EPA

NA VALUTNIM je tržištima dolar oslabio jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon dogovora SAD-a i Kine da neće uvoditi nove carine u idućih 90 dana dok traju pregovori o trgovinskim pitanjima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros gotovo 0,4 posto, na 96,92 boda.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće oko 113,45 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

No američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1350 dolara.

Razgovor Trumpa i Xija

Krajem prošloga tjedna američka je valuta jačala jer su ulagači igrali na sigurno strahujući da predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping neće postići nikakav napredak po trgovinskim pitanjima.

Međutim, na sastanku u subotu u Buenos Airesu Trump i Xi postigli su dogovor da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

Nakon sastanka dvaju predsjednika, Washington je poručio da će suspendirati planove o povećanju carina s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što je trebalo stupiti na snagu 1. siječnja, i da će Kina povećati uvoz iz SAD-a kako bi se smanjio američki trgovinski deficit.

No poručio je i da će te carine uvesti ako se u roku od 90 dana ne postigne trgovinski dogovor.

"Trgovinsko primirje između dva najveća svjetska gospodarstva definitivno je pozitivno za rizičnije investicije, stoga će kupovanje dolara, kao sigurnijeg utočišta za kapital u nesigurna vremena, oslabiti, dok će ojačati valute koje se smatraju rizičnijima”, kaže Rodrigo Catril, strateg u banci NAB.

Upozorenja analitičara

Međutim, neki analitičari upozoravaju da mnoga pitanja između Kine i SAD-a tek trebaju biti riješena da bi se održalo pozitivno raspoloženje na financijskim tržištima.

"Mnogo toga će ovisiti o razvoju događaja u idućih 90 dana, no s obzirom na to da su SAD i Kina na različitim pozicijama, vjerujemo da optimizam neće dugo trajati”, kaže Sue Trinh, valutna analitičarka u tvrtki RBC Capital Markets.

Dolar je pod pritiskom i zbog toga što se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su kamatne stope blizu neutralnih razina, onih koje niti potiču niti pritišću gospodarski rast.

Još prije dva mjeseca Powell je govorio da su kamate još daleko od neutralnih razina pa njegov posljednji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u prosincu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko gospodarstvo, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.