DORH želio sakriti što radi Bajić pa dobio lekciju koju će dugo pamtiti

Ilustracija: Index (FaH)

MLADEN BAJIĆ, bivši glavni državni odvjetnik, a danas zamjenik Dinka Cvitana u DORH-u, morat će objasniti hrvatskoj javnosti koje je konkretne predmete rješavao prošle godine, je li ih završio i kako su eventualno ti predmeti završili na sudu, odnosno jesu li možda odbačeni.

DORH-u očitana prava pravna bukvica

Naime, DORH je primoran, po rješenju povjerenice za informiranje, ponovno riješiti Zahtjev za objavu informacije o radu zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a koje su prvo odbili tvrdeći da je taj podatak - tajan.

Ukratko rečeno, povjerenica za informiranju u svom rješenju očitala je pravu lekciju DORH-u, s obzirom na to koliko su bili neupućeni u zakone i pravo. Da, istom onom DORH-u koji se svakog dana bori s najboljim hrvatskim odvjetnicima koji brane Ivu Sanadera, Nadana Vidoševića, Milana Bandića, Miroslava Kutlu, a sutra će Ivicu Todorića.


No, krenimo redom.

Godišnji izvještaj o radu Cvitanovih zamjenika

Građanin Hrvoje Šimić uočio je kako se na kraju kalendarske godine izrađuje za svakog državnog odvjetnika, zamjenika ili savjetnika zbirni godišnji popisni list za proteklu godinu. Ta kopija odlaže se u njihov osobni spis, a ona sadržava ukupan broj primljenih, riješenih i neriješenih prijava i predmeta, rokove u kojima su spisi riješeni, vrstu i broj poduzetih radnji, odluke sudova i upravnih tijela povodom tih radnji, broj raspravnih dana i ročišta te broj podnesenih pravnih lijekova i odluke povodom uloženih pravnih lijekova, kao i podatke o edukaciji i drugim izvanpostupovnim radnjama. Sve je to ujedno i navedeno u zakonu.

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacija zatražio je pristup tim dokumentima za koje nije vidljivo da bi mogli biti tajni. Zatražio je tako skenirane zbirne godišnje liste za sljedeće zamjenike glavnog državnog odvjetnika RH: Mladen Bajić, Jasmina Dolmagić, Gordana Haramina Hranilović, Inka Jurišić, Mirta Kuharić, Drago Marincel, Marinka Orlić i Andrea Šurina Marton.

Neuredni, nerazumljivi, krivo zaglavlje

DORH je prvotno Šimićev zahtjev odbio tvrdeći da je riječ o klasificiranim dokumentima, odnosno dokumentima koji nose oznaku "Povjerljivo", kao i da je podatak o radu i učinkovitosti Cvitanovih zamjenika stroga tajna. Šimić se žalio na to rješenje, a povjerenica je ovih dana presudila u Šimićevu korist.


Ironija cijelog slučaja je ta da je povjerenica morala presuditi u Šimićevu korist jer su DORH-ovi odvjetnici na nevjerojatno traljav način odbili Šimićev zahtjev za informacijom o radu Cvitanovih zamjenika. Za početak, zaglavlje DORH-ova rješenja nije bilo po Zakonu o općem upravnom postupku, izreka DORH-ova rješenja neuredna je i nerazumljiva, a napravili su i previd kakav se ne događa ni Uredu predsjednice.

Potpuno zaboravili na bitne stvari

Zaboravili su napraviti test razmjernosti i javnog interesa, a potpuno su zaboravili i na to da su morali pribaviti mišljenje Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Neprihvatljivo je uskraćivanje pristupa informaciji samim navođenjem da je ista klasificirana stupnjem tajnosti, bez provođenja testa razmjernosti javnost interesa i bez pribavljanja mišljenja Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost", stoji u rješenju povjerenice za informiranje Ane Muse koja je Šimićev zahtjev o radu Cvitanovih zamjenika vratila na ponovni postupak.
 

Hrvoje Šimić - Rješenje by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.