Drastičan pad svjetskih burzi, jako pao i bitcoin. Znakovit potez milijardera Buffeta

Foto: Profimedia

Na burzama diljem Europe i Azije zabilježen je snažan pad, potaknut strahovima da američko gospodarstvo ide prema usporavanju. 

Burze diljem Europe i Azije pale su u ponedjeljak, preplašene strahovima da američko gospodarstvo ide ka usporavanju. U Londonu na otvaranju burze ključan indeks FTSE 100 pao je za 2.3 posto, dok je Euronext 100 pao za 3.5 posto.

Puno značajniji pad zabilježen je u Aziji, pri čemu je japanski Nikkei 225 pao za 12.4% ili 4451 bod. Radi se o najvećem padu tog burzovnog indeksa po bodovima u povijesti.

Loše vijesti iz Amerike

Burzovni pad uslijedio je nakon objave loših podataka o zapošljavanju u SAD-u u petak, koji su na svim tržištima kapitala izazvali zabrinutost za najveće svjetsko gospodarstvo. U međuvremenu je jen ojačao u odnosu na američki dolar otkako je središnja japanska banka prošlog tjedna podigla kamatne stope, zbog čega su dionice u Tokiju postale skuplje za strane ulagače.

U padu su i burze u Tajvanu, Južnoj Koreji, Indiji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju. Niz ekonomskih podataka iz SAD-a, koji su slabiji od očekivanih, potaknuo je nagađanja da Amerika klizi prema recesiji.

U isto vrijeme, američka središnja banka prošlog je tjedna odustala od smanjenja kamatnih stopa za razliku od drugih središnjih banaka poput Bank of England, dok su velike američke tvrtke poput Amazona i Intela izvijestile o razočaravajućim financijskim rezultatima.

Službeni podaci o zapošljavanju pokazali su da su američki poslodavci u srpnju otvorili 114.000 radnih mjesta, daleko manje od očekivanog dok je stopa nezaposlenosti porasla.

Shanti Kelemen, glavna direktorica za ulaganja u M&G Wealthu, rekla je za BBC: "Postoje neki znakovi da tržište malo usporava. Mislim da je to također uplašilo neke ljude u petak, a također vidite da je japansko tržište već bilo zatvoreno kad se to dogodilo pa vidite kako Japan reagira na one stvari koje su se dogodile prošli tjedan."

Međutim, Kei Okamura, upravitelj portfelja u investicijskoj tvrtki Neuberger Berman sa sjedištem u Tokiju, rekao je da je u Aziji "rasprodaja potaknuta oštrom aprecijacijom jena jer su globalni ulagači postali oprezni u pogledu japanskih korporativnih zarada, posebno izvoznika kao što su proizvođači automobila".

Jačanje jena čini japansku robu skupljom

Japanska valuta ojačala je više od 10% u odnosu na američki dolar tijekom prošlog mjeseca. Jači jen čini japansku robu skupljom, a time i manje privlačnom za potencijalne inozemne kupce. Za razliku od ostalih središnjih banaka, japanska središnja banka podigla je prošlog tjedna kamatne stope na najvišu razinu od globalne financijske krize 2008. godine.

Inflacija u Japanu porasla je više od očekivanog u lipnju, dok je gospodarstvo palo u prva tri mjeseca ove godine zbog slabijeg jena i niske potrošnje kućanstava. 

Tajvanski glavni dionički indeks i južnokorejski Kospi pali su za više od 8%. Glavni indijski indeks, NSE Nifty 50, pao je 2.8%, a S&P/ASX 200 u Australiji pao je oko 3.6%. Hang Seng u Hong Kongu pao je za 2.5%, dok je burza u Šangaju pala za 1.4%.

Velik pad bitcoina

Kriptovalute su također pale. Bitcoin je pao na oko 50.000 dolara, najnižu razinu od veljače. U petak su dionice u New Yorku oštro pale nakon razočaravajućih podataka o radnim mjestima, koji su također pokazali da je zaposlenost za svibanj i lipanj revidirana prema dolje.

Brojke za srpanj izazvale su zabrinutost da bi se dugogodišnji bum zapošljavanja u SAD-u mogao približiti kraju. To je potaknulo nagađanja o tome kada će - i za koliko - Federalne rezerve smanjiti kamatne stope.

Postoji strah da će se američko gospodarstvo usporiti, unatoč najnovijim podacima koji pokazuju da je raslo po godišnjoj stopi od 2.8%.
"Možete odabrati dokaze za stvaranje pozitivne priče, možete odabrati i dokaze za stvaranje negativne priče. Mislim da još uvijek univerzalno ne možemo reći da stvari idu u jednom smjeru", rekla je Kelemen.

Tržišta dionica već su bila zabrinuta zbog visokih troškova zaduživanja i uznemirena zbog znakova da bi dugotrajni rast cijena dionica, djelomično potaknut optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom (AI), mogao biti na izmaku.

Znakovit potez Warrena Buffeta

Pad Nasdaqa u petak spustio je taj indeks oko 10% u odnosu na njegov posljednji vrhunac. Dow Jones Industrial Average također je pao 1.5% u petak, a S&P 500 je završio 1.8% niže.

Tijekom vikenda, tvrtka iskusnog američkog investitora i milijardera Warrena Buffetta Berkshire Hathaway otkrila je da je prodala oko pola svog udjela u američkom tehnološkom divu Appleu, što su mnogi na tržištu shvatili kao loš znak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.