Počinje škola. Ima puno promjena

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U NOVOJ školskoj godini, koja počinje ovaj ponedjeljak, osnovnu školu pohađat će oko 301.660 učenika, dok će srednje škole pohađati oko 150.000 učenika, što je oko tisuću srednjoškolaca više u odnosu na lani, izvijestilo je Ministarstvo obrazovanja.

Prema procjeni Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM), prve razrede osnovnih škola pohađat će nešto više od 35.700 učenika, ali taj broj nije konačan. Iz MZOM-a su rekli da će točne podatke imati tek kad škole upišu učenike u bazu e-matica, odnosno do 30. rujna.

"Od 1. rujna se učenici prvih razreda upisuju u bazu e-matica i tada se u bazi otvara nova školska godina", rekli su iz MZOM-a. Dodali su da će svi podaci biti dostupni na aplikaciji na službenim stranicama Ministarstva. Prošle godine u prvi razred upisano je 35.000 učenika, a godinu prije 37.000.

Škola počinje kasnije, to je utjecalo na praznike

Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025. nastava umjesto 2. počinje 9. rujna, ukinut je jesenski odmor i skraćeni su proljetni praznici. Nastava za maturante traje do petka, 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka, 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja, kako je bilo predviđeno ranijom odlukom.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024. Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora, koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025. Drugi dio zimskog odmora traje pet dana, od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeni su proljetni praznici u travnju, pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak, 17. travnja (Veliki četvrtak), i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s tim da nastava počinje u utorak, 22. travnja. Ranijom odlukom bilo je predviđeno da odmor bude od 17. do 27. travnja, s tim da bi nastava počela 28. travnja.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177. 

Bez promjena u provedbi nacionalnih ispita i državne mature

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Vinko Filipović rekao je da u novoj školskoj godini neće biti promjena u provedbi nacionalnih ispita i državne mature.

Učenici četvrtog razreda pisat će nacionalne ispite iz Hrvatskog jezika, jezika nacionalne manjine (samo učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina), Matematike i Prirode i društva u ožujku 2025. godine. 

Učenici osmog razreda pisat će nacionalne ispite iz Hrvatskog jezika, jezika nacionalne manjine (samo učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina), prvog stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Kemije u ožujku 2025. godine, a ispite iz Geografije i Povijesti početkom travnja.  

Prvi rok za ispite državne mature za školsku godinu 2024./2025. trajat će od 2. do 26. lipnja. Objava konačnih rezultata bit će 16. srpnja 2025. godine. Drugi rok provedbe ispita državne mature u školskoj godini 2024./2025. provodit će se od 20. kolovoza do 5. rujna, a konačni rezultati bit će objavljeni 17. rujna 2025.

Asistenti u nastavi i reforma srednjih strukovnih škola

Mnogi gradovi imaju problema s manjkom asistenata ili pomoćnika u nastavi iako se radi na poboljšanju njihova statusa. Zato je donesen novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, koji je stupio na snagu 19. srpnja ove godine.

Njime su dobili minimalnu bruto satnicu od 7.5 eura (satnicu je dosad propisivao osnivač škole te se razlikovala od grada do grada). 

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Ivica Radanović kaže da je priličan izazov naći pomoćnike u nastavi iako su oni na razini županije osigurali i dodatne pogodnosti za asistente. Mnogi roditelji su zabrinuti hoće li njihova djeca dobiti potrebnu potporu kako bi neometano mogla pratiti nastavu.

Iz MZOM-a su poručili da će svakom učeniku kojem treba pomoć, a na neki drugi način mu pomoć nije osigurana (putem edukacijskog rehabilitatora, stručne službe ili sl.), biti osiguran pomoćnik u nastavi.

"Za sada je na godišnjoj razini osigurano ukupno 45.9 milijuna eura. Koliko će pomoćnika biti ugovoreno u ovom trenutku ne možemo procijeniti. Očekuje se da će brojke biti na razini prošle školske godine. Točnim brojevima raspolagat ćemo kada budu ugovoreni", poručili su iz Ministarstva. 

Ozbiljno upozorenje policije

Bez obzira na pozitivne pomake, u zadnjih deset godina na hrvatskim prometnicama smrtno su stradala 72 djeteta, a ozlijeđeno ih je 8630, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), koje će početkom nove školske godine poduzeti niz aktivnosti kako bi zaštitilo djecu u prometu.

Najpoznatija od tih aktivnosti je akcija "Poštujte naše znakove", koja se provodi od 1995. godine, a zahvaljujući njoj broj smrtno stradale i ozlijeđene djece znatno se smanjio. MUP ističe da je broj poginule djece u ovoj, u odnosu na 2023. godinu, manji 28. posto, što znači da je ove godine poginulo petero djece, a prošle sedmero.

Broj teže ozlijeđene djece u ovoj godini (90) je za gotovo 16 posto manji nego u 2023. godini (107). Povećan je broj lakše ozlijeđene djece, i to 6.3 posto.

U ukupnom stradavanju ponovno je najviše djece (59 posto) koja su nastradala kao putnici u vozilima, ističe MUP i ponavlja kako je nevjerojatno susresti se s podacima o tome koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima s roditeljima a da u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima nisu vezana ni na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja.  

Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine, u kojoj je u prve razrede osnovnih škola upisano nešto manje od 40 tisuća djece, policija će poduzeti niz aktivnosti. One, uz ostalo, uključuju predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavanje djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, kao i podjelu prigodnog promidžbenog materijala, odnosno reflektirajućih okovratnika.

Kišni ponedjeljak

Valja još nadodati da se u većini zemlje očekuje da ponedjeljak bude izrazito kišan. "Umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice će biti obilnije oborine, a lokalno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i predjelima uz njega. 

Na kopnu slab i umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, popodne će okretati na sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu navečer buru. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28 °C", stoji u prognozi DHMZ-a. 

Za područje Istre i Kvarnera za danas i sutra je upaljen crveni meteoalarm. Ostatak zemlje sutra je označen narančastom (obala) i žutom bojom (unutrašnjost).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.