Dvojica hrvatskih pomoraca umrla nakon nesreće na Atlantiku, ugušili su se

Foto: Atlantska plovidba, Index

NESREĆA hrvatskog broda u južnom Atlantiku dobila je tragičan ishod.

Kako je javio RTL, dvojica hrvatskih pomoraca koji nisu davali znakove života u međuvremenu su preminuli. 

Nesreća na brodu Atlantske plovidbe dogodila se sinoć oko 20 sati, u 3 ujutro su pomorci još bili stabilno, da bi im jutros u 8 sati bila konstatirana smrt. 

Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca su stabilno.

Navodno zbog lošeg vremena sinoć po njih nije poslan helikopter hitne pomoći. Odlučeno je da će se zaputiti idući dan, no u međuvremenu je došlo do smrti. Dubrovački dnevnik doznaje kako su dvije osobe koje su smrtno stradale iz Ploča i Metkovića, dok su ukrajinski pomorac i Korčulanin stabilno i izvan životne opasnosti.

Atlantska plovidba je objavila novo priopćenje. 

Atlantska plovidba: Pomorci su nastradali prilikom ispiranja tanka

Kažu da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava na kojem je u srijedu poslijepodne došlo do nesretnog slučaja prilikom ispiranja tanka pri čemu su dvojica članova posade poginula uslijed gušenja od isparavajućih plinova, a još dvojica su ozlijeđena.

"Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja.

Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu pretpostavljeno zbog stresnog stanja", izvijestila je Atlantska plovidba.

"Nije bilo eksplozije

Tvrtka je pritom demantirala "dezinformacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima" da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava dogodio uslijed ''raznih eksplozija'', ističući da se, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj dogodio tijekom radnih aktivnosti, "konkretno rada na ispiranju tanka".

Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela Maršalovih otoka čiju zastavu brod vije, a njihov će inspektor posjetiti brod u luci Tubaro u Brazilu.

Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik, izvijestila je Atlantska plovidba, dodajući da do dok ne dobiju nalaze navedenih institucija, ne mogu objavljivati bilo kakve pretpostavke.

"Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene o događaju, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu", kažu u Atlantskoj plovidbi.

Helikopter prvo nije mogao do unesrećenih

"Jučer, 17. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima tijekom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja", objavila je dubrovačka brodarska tvrtka putem Zagrebačke burze.

Ozlijeđena su četiri pomorca - tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac - te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dvojica ozlijeđenih su stabilno, a dva člana posade ne daju znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika, naveli su iz Atlantske plovidbe.

Zapovjednik, posada broda i kompanija čine sve kako bi što prije uspjeli iskrcati ozlijeđene članove posade, istaknuli su iz Atlantske plovidbe napominjući kako se očekuje dolazak helikoptera tijekom jutarnjih sati s obzirom na to da zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od obale i noći helikopter nije bio u mogućnosti odmah poletjeti.

Brod će po iskrcaju ozlijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijaIno putovanje, navodi se u priopćenju.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe, iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.