Eduardo Rozsa Flores priznao da se spremao za rat u Boliviji

BIVŠI sudionik rata u Hrvatskoj Eduardo Rozsa Flores Chico, bolivijsko-mađarski novinar ratnik koji je prije tjedan dana ubijen u akciji bolivijske policije, 14. rujna 2008. snimio je video oporuku koja je sinoć objavljena na mađarskoj televiziji.

Ukratko, Flores je priznao da ide u Boliviju na poziv određenih ljudi iz njegove rodne pokrajine Santa Cruz. Radi se o ljudima koji žele autonomiju pokrajine i koji su Floresa pozvali u pomoć pri provođenju ideje o autonomiji.

Flores je u video oporuci rekao da se jednostavno mora odazvati tom pozivu napominjući da nikada nije bilo plaćenik, pa tako nije slučaj ni sada kada ga treba njegov narod u Santa Cruzu.

Pred kamerom je istakao kako je autonomašima preporučio da svoje ciljeve pokušaju ostvariti mirnim putem, a ako se autonomija ne bi mogla ostvariti na taj način onda bi se išlo na proglašenje neovisnosti. To bi najvjerojatnije značilo oružanu borbu u kojoj je upravo Flores trebao odigrati važnu ulogu.

Naime, prema njegovom vlastitom priznanju - unatoč zauzimanju za mirno rješenje - Flores je trebao odabrati suradnike iz postojećih paravojnih postrojbi i organizirati "pravu" vojsku spremnu za borbu za neovisnost Santa Cruza.

"Možda se neću vratiti"

Na snimci Flores govori o tome kako je njegov dolazak/povratak u Boliviju pomno organiziran što je bio jedan od njegovih uvjeta za uključenje u "borbu". U rujnu 2008., kada je snimka nastala, također je rekao da za njegov angažman zna svega petero ljudi, ali je dodao kako vjeruje da to isto znaju i bolivijske tajne službe.

Budući da je bio svjestan u što se upušta, Flores je rekao da je svjestan da se možda nikada neće vratiti iz Bolivije zbog čega se i odlučio na snimanje video-oporuke za koju je svojem mađarskom prijatelju, novinaru i režiseru Andrasu Kepesu, rekao da "želim ovo podijeliti s tobom.

"Dogodi li mi se nešto, čini sa snimkom što misliš da je najbolje", rekao je Flores Andrasu koji se nepunih tjedan dana nakon Floresova ubojstva odlučio na njeno javno objavljivanje.

Flores na snimci govori o tome kako je u Boliviju odnosno Santa Cruz trebao potajno ući preko ilegalnog prijelaza na brazilsko-bolivijskoj granici gdje ga je dočekao automobil i time je započeo njegov posao.

Ubrzo nakon što je prijatelju dao video intervju, Flores je otputovao u Boliviju gdje je gotovo pola godine radio svoj posljednji "posao". Ubijen je u raciji bolivijske policije koja ga je optužila za planiranje atentata na bolivijskog predsjednika Eva Moralesa. Osim njega u napadu su ubijeni Irac Michael Martin Dwyer i Mađar Arpad Magyarosi. Pod istim optužbama su uhićeni Mario F. Tadić i Mađar Elod Toaz

R.I.
Foto: Vlado Kos / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.