EU povjerenica: Neofašističke skupine su u Europi na margini, ali predstavljaju rizik

Foto: Profimedia

Neofašističke skupine su u Europi na margini ali predstavljaju veliki rizik, ocijenila je povjerenica Europske komisije za unutarnja pitanja Ylva Johansson danas u Europskom parlamentu.

"Iako na marginama, neofašističke skupine predstavljaju veliki rizik", rekla je Johansson u raspravi o borbi protiv neofašizma održanoj na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

"Ključno je djelovati brzo i odlučno"

"U borbi protiv neofašizma, ključno je djelovati brzo i odlučno. Ključno je da djelujemo zajedno jer demokracije umiru kad demokrati propuste djelovati", rekla je Johansson eurozastupnicima u reakciji na nedavni neofašistički skup u Rimu. 

Društvenim mrežama proširio se video na kojemu stotine muškaraca uzvikuju fašističke pozdrave. Skup je održan 7. siječnja ispred bivšeg sjedišta pokreta MSI, neofašističke stranke koja je s vremenom prerasla u konzervativnu Braću Italije. Na događaju je obilježena 46. godišnjica ubojstva trojice neofašista u jugoistočnom Rimu.

"Neofašizmu se treba oduprijeti borbom protiv dezinformacija"

Johansson je istaknula da se neofašizmu treba oduprijeti borbom protiv dezinformacija koje opisuje kao "brzu liniju za neofašizam", i to preko društvenih mreža.

Pozdravila je što je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani osudio taj skup, ali su eurozastupnici rekli da je isto već trebala učiniti i talijanska premijerka Giorgia Meloni. 

"Demokracija nam nije dana, izborili smo je i moramo je braniti svaki dan", rekla je socijaldemokratkinja Camilla Laureti, tražeći kao i drugi kolege da se Meloni jasno ogradi od neofašizma. 

Talijanske oporbene stranke pozvale su da se odmah raspuste sve ekstremno desne stranke nakon spornog skupa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.