EU tužitelji u akciji: Istarski poduzetnik uzeo 220.000 eura za nepostojeći maslinik

Ilustracija: Shutterstock, Slaven Branislav Babić/Pixsell

URED europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio je vlasnika hrvatskog poljoprivrednog obrta kojega tereti za subvencijske prevare i krivotvorenje isprava kojima su EU fond za ruralni razvoj i hrvatski proračun oštećeni za preko 220 tisuća eura. Optuženog istarskog poduzetnika terete da je od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte koje sufinanciraju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Državni proračun RH.

Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novcem za provedbu prijavljenih projekata i da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena, te da nema dugovanja prema državnom proračunu.

Hrvatski proračun oštećen za više od 33.200 eura

Podnio je ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima svog obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 222.000 eura (1.67 milijuna kuna) na račun njegovog obrta.

Po preostala dva zahtjeva do isplate nije došlo jer je Agencija u međuvremenu otkrila da okrivljenik državi duguje po osnovi javnih davanja. Šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi preko 188.500 eura, dok je hrvatski proračun oštećen za više od 33.200 eura, izvijestilo je tužiteljstvo.

Telegram piše da je poduzetnik još 2015. odlučio izvući europska sredstva za podizanje nasada maslina. Doznaju kako je zatražio sredstva u iznosu od dva milijuna kuna. Europski istražitelji su utvrdili da je uz projekt priložio dokumentaciju u kojoj je naveo napuhane cijene. 

Posadio je nekoliko maslina kako bi zavarao službenike Agencije

Nitko u Agenciji za plaćanja tada nije posumnjao da se radi o prevari te je poduzetniku odobreno plaćanje radova na masliniku. Istražitelji su kasnije utvrdili da je poslije odobrenja sufinanciranja promijenio podizvođače.

Od tog trenutka radove je izvodila i fakturirala jedna firma koju je on kontrolirao. U optužnici se tvrdi kako je to služilo isključivo nezakonitom izvlačenju europskog novca. 

Poduzetnik je u pokušaju da zavara službenike Agencije i posadio nekoliko maslina, ali nije se radilo o projektu kakav je planirao. Priložio je i lažno pismo namjere jedne kreditne institucije koja je trebala financijski pratiti njegov projekt. Naknadno se ispostavilo da ta institucija nije bila ni registrirana za takvu vrstu financiranja.

2019. zatražio još novca od Agencije

Krivotvoreći baš sve, uspio je na kraju dobiti 1.420.952 kune, odnosno 188.592 eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je Državni proračun RH oštetio za 33.281 euro, odnosno 250.756 kuna.

Prema optužnici, to mu očito nije bilo dovoljno, već je 2019. zatražio još novca od Agencije. Ovoga puta također je među dokumentacijom bilo krivotvorina.

Europsko tužiteljstvo tvrdi da je priložio krivotvorenu potvrdu o nepostojanju duga prema Poreznoj upravi, što je jedan od uvjeta za dobivanje europskih sredstava. No službenici Agencije su tada shvatili da ih je pokušao prevariti te mu je projekt odbijen.