Europski i afrički vođe dogovorili masovnu evakuaciju migranata kojima prijeti ropstvo u Libiji

Screenshot: YouTube
 
AFRIČKI i europski vođe dogovorili su se na summitu u Obali Bjelokosti da će pokrenuti masovnu evakuaciju migranata iz Libije, piše Washington Post.
 
Glavna tema dvodnevnog summita trebala je biti ekonomska suradnja, ali zasjenilo ju je nedavno šokantno izvješće CNN-a o prodaji migranta u roblje na dražbama u libijskom glavnom gradu.
 
CNN-ova snimka poslužila je kao dokaz onome na što organizacije za ljudska prava već godinama upozoravaju: uz nesnosne uvjete i zlostavljanje u pritvoru, migrantima prijeti i prodaja u ropstvo.
 
Namjeravaju vraćati migrante u države iz kojih su pobjegli
 
Kasno u srijedu čelnici Libije, Francuske, Njemačke, Čada, Nigera i još četiriju zemalja dogovorili su se da će pokušati pokrenuti masovnu evakuaciju migranata zarobljenih u kampovima u Libiji. Većinu namjeravaju vratiti u njihove države.
 
Jedan od najviših službenika Afričke unije Moussa Faki Mahamat izjavio je da je u Libiji zarobljeno između 400 000 i 700 000 migranata. Većinom dolaze iz zapadnih afričkih zemalja u bijegu od sukoba i teškog siromaštva.
 
"Mi Europljani bismo se trebali sramiti dogovora o migrantima"
 
UN je nedavno napao Europsku uniju optužbom da "nije ništa učinila u sprječavanju šokantnog nasilja" prema migrantima u Libiji. Istražitelji su izjavili da su u kampovima zatekli "izgladnjele muškarce, žene i djecu natrpane jedne na druge, bez osnovnih potrepština i ljudskog dostojanstva". Također su rekli da su premlaćivanje i silovanje u kampovima svakodnevna pojava.
 
Nakon objavljivanja CNN-ove snimke, Malta Independent je objavio: "Mi Europljani bismo se trebali sramiti dogovora o migrantima koji su naši vođe postigli prošle veljače u Malti zbog sve više smrti u Sredozemnom moru. Taj dogovor je zapravo bio samo fasada koja skriva njihov stvarni cilj - jače utvrditi 'europsku tvrđavu'".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz moderno ropstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: moderno ropstvo. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.