Europski tužitelji istražuju vinariju za koju je Tolušić dobio 2.5 milijuna kuna?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

BIVŠI HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, odnosno njegova vinarija za koju je dobio 2.5 milijuna kuna iz europskih fondova, predmet je istrage Ureda europskog tužitelja, objavio je portal 24 sata.

Tolušić, koji je morao napustiti vladu zbog nekretninske afere, jedan je od 17 dobitnika "Vinske omotnice", odnosno državnih poticaja za ulaganja u vinarije.

Dobio 2.5 milijuna kuna za vinariju

Tolušić je 2.5 milijuna kuna dobio na temelju natječaja koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine. Novac je odobren za njegov OPG Terra Slavonia. Radi se o bespovratnim sredstvima koje dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Upravo je Tolušić donio pravilnik kojim su regulirane te potpore dok je još bio ministar. Dakle, propisao je poticaje, otišao iz politike, pa se onda prijavio za te iste poticaje. I dobio ih.

Ministarstvo: Ne možemo komentirati istragu

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova su na upit Jutarnjeg lista jesu li policija ili OLAF zatražili dokumentaciju vezanu uz povlačenje novca iz fondova EU za takozvanu vinsku omotnicu odgovorili: "Ne možemo komentirati radnje istražnih tijela."

No, Jutarnji piše da je pak iz Ministarstva izuzeta dokumentacija koja se odnosi na drugi slučaj, a koji se također povezuje s Tolušićem. Naime, on je kao bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU potpisao prvi ugovor s tvrtkom Omega software, a upravo su ti poslovi pod izvidima USKOK-a, piše Jutarnji.

"Izvidi su u tijeku. Budući da je sukladno zakonskim odredbama postupanje tijekom izvida tajno, o njihovom sadržaju ne možemo izvještavati javnost", potvrdio je Sergej Abramov, glasnogovornik USKOK-a.

Pod izvidima su četiri ugovora sklopljena s tvrtkom Omega software tijekom kojih je posao s prvotnih 4.6 milijuna kuna narastao na gotovo 32 milijuna kuna za izradu i održavanje sustava eFondovi.

Prvi ugovor je, naime, potpisao Tolušić, a ostale je sklopila također bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.