Eurozastupnica iz Latvije optužena da je špijunirala za Rusiju

Foto: EPA

Europski parlament sinoć je pokrenuo istragu o optužbama da je Tatjana Ždanoka, latvijska zastupnica u zakonodavnom tijelu EU-a, godinama radila kao ruska špijunka.

Optužbe, koje Ždanoka poriče, iznesene su u članku koji je objavio Insider, ruski istraživački list. U izvješću se navodi da je Ždanoka radila za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB), nasljednicu KGB-a iz sovjetske ere.

"Otvorene su istrage unutar Europskog parlamenta" o tvrdnjama novina, rekao je glasnogovornik Europskog parlamenta.

Predsjednica parlamenta Roberta Metsola "vrlo ozbiljno shvaća ove optužbe i proslijedit će slučaj Savjetodavnom odboru za", rekao je glasnogovornik. "Ona će također iznijeti to pitanje na sutrašnjoj konferenciji za medije", rekao je.

Glasala protiv osude ruske agresije

Ždanoka je inače bila jedna od samo 13 zastupnika u Europskom parlamentu koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u ožujku 2022.

Ždanoka je u videu objavljenom na svom Facebook profilu oštro demantirala tvrdnje Insidera. "Nikad nisam bila povezana s KGB-om, za razliku od mnogih poznatih latvijskih ličnosti i nisam surađivala ni s jednom drugom obavještajnom službom", rekla je.

Grupacija Europskog slobodnog saveza (EFA) i Zelenih objavila  je u priopćenju da je pokrenula vlastitu istragu o ovom pitanju. Od Ždanoke je zatraženo da napusti skupinu tu grupaciju u travnju 2022. jer je odbila osuditi invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, od tada djeluje kao nezavisna zastupnica.

Šef parlamentarnog odbora za pravna pitanja, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu Adrián Vázquez Lázara, rekao je na X-u da je njegova centristička skupina zatražila da cijeli parlament raspravlja o "Russiangateu", kako je nazvao ovaj slučaj. “Bilo bi nedopustivo da na platnom popisu Kremlja budu zastupnici u Europskom parlamentu koji rade na uništavanju europske demokracije iznutra”, napisao je.

Špijunirala 13 godina

Članak Insidera temelji se na istrazi provedenoj u suradnji s estonskom novinskom kućom Delfi, latvijskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim dnevnim tabloidom Expressen. Navodi se da je Ždanoka "radila u ime FSB-a, podnoseći izvještaje dvojici različitih rukovoditelja od 2004. do 2017. godine".

Bugarski zastupnik u Europskom parlamentu Ilhan Kyuchyuk rekao je da parlament "mora odmah djelovati kako bi iskorijenio sve štetne aktere u parlamentu". "Ne može se i dalje govoriti da je Europski parlament pun špijuna i korumpiranih političara", rekao je Kyuchyuk.