Fasada na Grenfell Toweru u Londonu bila zabranjena u SAD-u, proglašena nesigurnom u Njemačkoj

Foto: Hina

FASADA za koju se vjeruje da je korištena na Grenfell Toweru u Londonu kojeg je u srijedu progutao požar, zabranjena je u SAD-u, a izvođača radova bi paneli koji su otporni na vatru bili koštali samo dodatnih 5000 funti - za cijelu zgradu, pokazalo se u tijeku istrage požara, piše Independent.

Špekulacija o konstrukciji same zgrade je puno te se tako spominje i kako se zgrada zapalila kao šibica. Prema najnovijim informacijama, zgrada je renovirana u svibnju 2016. godine po cijeni od 10 milijuna funti te su tada dodani aluminijski paneli koji su zabranjeni na zgradama u SAD-u koje su više od 13 metara, upravo zbog sigurnosti u slučaju požara.

Panele postavljene na zgradu je proizvela američka tvrtka Reynobond koja proizvodi tri vrste panela od kojih je jedan sa zapaljivom plastičnom jezgrom dok su dva s jezgrama koje su otporne na vatru.

Odabrani jeftiniji paneli


Vjeruje se kako su izvođači radova odabrali jeftinije panele koji su ujedno bili i zapaljiviji, piše Independent.

Prodavač te tvrtke je za The Times izjavio kako vjeruje da su na Grenfell Toweru korišteni paneli koji su zabranjeni na visokim zgradama u SAD-u zbog brzine pirenja vatre i dima. Izjavio je kako se takav tip panela koristi za manje komercijalne zgrade ili benzinske postaje.

"Razlog tome je širenje vatre i dima. Ova varijanta je samo plastika, nije otporna na vatru", poručio je.

Iako spomenuti paneli prolaze po građevinskim standardima Velike Britanije, u Njemačkoj su ocijenjeni kao zapaljivi te su smješteni u istu kategoriju kao nezaštićeno drvo debljine 12 milimetara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.