Forenzičari: Boško Šapić nije ubio dvojicu zbog patološke ljubomore; Presuda u ponedjeljak

Foto: FAH

DOKAZNI postupak u suđenju Bošku Šapiću (23), okrivljeniku za dvostruko ubojstvo u Vojniću u studenome 2013., završio je dopunjenim psihijatrijskim vještačenjem po kojemu zagrebački Zavod  za forenzičku psihijatriju nije našao elemente patološke ljubomore kao motiv za ubojstvo bivšeg dečka svoje djevojke Alvina Horvatića, no državno odvjetništvo ostalo je pri optužnici za teško ubojstvo zbog ljubomore kao niske pobude.

Suđenje se nastavlja sutra na karlovačkome Županijskom sudu završnim govorima obrane i tužiteljstva, a sudac Ante Ujević presudu je najavio za ponedjeljak, 26. listopada.

Na današnjoj raspravi svjedočilo je dvoje psihijatara - Nadica Buzina i Aleksandar Haid, koji su se složili da je okrivljenik u vrijeme kad je ubojstvo počinjeno bio pod utjecajem težeg afektivnog stanja s kratkotrajnim duševnim poremećajem, to jest sa smanjenom sposobnosti shvaćanja vlastitog postupanja i upravljanja svojom voljom. Psihijatrica Buzina detaljno je objasnila dva moguća scenarija događaja, koja različiti svjedoci različito iznose, po kojima je okrivljeni Šapić sam došao na parkiralište gdje se dogodio tragični sukob ili je bio zaustavljen i izvučen iz automobila.

Bez obzira na to kojoj će verziji sud pokloniti vjeru, Šapiću su nedvojbeno bile pomiješane emocije straha i panike, ali i srdžba, ljutnja, bijes, rekla je Buzina i dodala da je dvoje vještaka psihijatara proučilo sudski spis i medicinsku dokumentaciju te intervjuiralo okrivljenog Šapića i u vezi s ubrojivosti tijekom tog tragičnog događaja. 

"Ne može se reći dominira li kod njega stenično ili asteničo afektivno reagiranje jer su bila pomiješana ta stanja, s jedne strane strah i panika i s druge srdžba, ljutnja, bijes, ali uz mobilizaciju agresivno-destruktivnog poriva usmjerenog na trenutačno uklanjanje, po njegovoj prosudbi, životno ugrožavajućeg napada Alvina Horvatića", rekla je Buzina.

Kako je objasnila, prva varijanta znači da je Šapić bio u stanju jake razdražljivosti, a u drugoj varijanti u stanju jake prepasti koja prelazi u jaku razdražljivost, te se i u jednom i u drugom slučaju radilo o stanju "bitnog smanjenja shvaćanja svojih djela i upravljanja svojom voljom, što po svemu odgovara privremenom psihičkom poremećaju".

 U zapisnik je danas ponovno ušao tekst Šapićeve obrane iz svibnja jer je rekao da u cijelosti ostaje pri svojoj obrani, a tada je izjavio da mu žao, da se kaje što su izgubljena dva života koja nosi na duši i da ne zna "kako će se s tim nositi do kraja života".

Optužnica Šapića tereti da je 2. studenoga 2013. ispred narodnjačkog kluba  "Heart" nožem ubio dvojicu mladića - Dejana Vučkovića  (20) i Alvina Horvatića (23)  bivšeg dečka njegove tadašnje djevojke Viktorije Jakuš Mejarec.  Prema optužnici do ubojstva je došlo nakon što je  Alvin poljubio svoju bivšu, a tadašnju Šapićevu djevojku Viktoriju.  Šapić je u okršaju nožem zarezao i njegova prijatelja Vučkovića zbog čega je on iskrvario.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.