FOTO Čudni šesterokutni dijamanti pronađeni u meteoritu s drugog planeta

Foto: RMIT

DIJAMANTI pronađeni u četiri meteorita iz sjeverozapadne Afrike vjerojatno potječu s drevnog patuljastog planeta i izgleda da su tvrđi od takvih dragulja na Zemlji.

Znanstvenici su elektronskim mikroskopom proučavali spomenute meteorite i u njima pronašli heksagonalne dijamante (naslovna fotografija, tamno područje blizu sredine).

"Ovo je stvarno uzbudljivo jer su neki stručnjaci sumnjali da tako nešto postoji", rekao je fizičar Alan Salek sa Sveučilišta RMIT u Australiji.

Heksagonalni, odnosno šesterokutni dijamanti se, kao i oni obični (kubični), sastoje od ugljika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu. Prvi put su uočeni 1960-ih u meteoritima u SAD-u i Indiji, ali bili su toliko sićušni, veliki samo nekoliko nanometara, da je bilo teško potvrditi imaju li doista šesterokutnu formu.

Stoga su Salek i njegovi kolege krenuli u potragu za većim kristalima i elektronskim mikroskopom pregledali 18 uzoraka meteorita. Jedan je bio iz Australije, a ostali iz sjeverozapadne Afrike. Pronašli su šesterokutne dijamante u četiri afrička meteorita.

1000 puta veći od onih nađenih 1960-ih

Neki heksagonalni kristali su bili veliki skoro mikrometar - oko 1000 puta veći od onih nađenih 1960-ih te su stoga stručnjaci ovoga puta mogli definitivno potvrditi da takvi dijamanti postoje.

"Radi se o važnom otkriću jer sada zbog većih kristala možemo dobiti bolju ideju o tome kako su oni nastali i možda replicirati taj proces u laboratoriju", smatra Salek.

Na temelju kemijskog sastava meteorita kojim su doputovali na Zemlju, izgleda da su ovi neobični dijamanti nastali unutar patuljastih planeta, piše New Scientist.

Znanstvenici su utvrdili da su stvoreni pri reakciji grafita, koji se sastoji od atoma ugljika, i tekuće mješavine vodika, metana, kisika i sumpornih kemikalija koja je vjerojatno nastala kada se asteroid zabio u patuljasti planet te ga razbio u dijelove i fragmente koji su na kraju dospjeli na Zemlju.

"To je izgledalo kao da ste maknuli čep s boce Coca-Cole"

"Kada se raspao planet, to je izgledalo kao da ste maknuli čep s boce Coca-Cole", rekao je planetarni znanstvenik Andy Tomkins sa Sveučilišta Monash u Australiji.

Pritom je došlo do sličnog procesa kojim se stvaraju dijamanti u laboratorijima, koji nastaju kada se grafit zagrijava s plinovima poput vodika i metana. Znanstvenici smatraju da su šesterokutni dijamanti oko 60 posto tvrđi od onih običnih zbog čega bi mogli biti jako korisni, ako se proizvedu na umjetan način, u industrijskoj proizvodnji.

Istraživanje naziva Sequential Lonsdaleite to Diamond Formation in Ureilite Meteorites via In Situ Chemical Fluid/Vapor Deposition objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.