FOTO Gotovac izbačen iz SDP-a, pred novinare izašao s Titovom bistom

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PREDSJEDNIŠTVO SDP-a iz stranke je isključilo predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, čija je organizacija u petak donijela odluku o raskidu sporazuma s platformom Možemo u Zagrebu.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Gotovac: Laž je da sam ucjenjivao Možemo

Viktor Gotovac je večeras pred novinare izašao s bistom Josipa Broza Tita. Rekao je da je laž da je ucjenjivao partnere iz Možemo i da ne vidi čime je učinio štetu SDP-u. Ističe da je sve radio u skladu sa Statutom.

"Ova se vijest želi plasirati kao nešto gdje će Gotovac biti kriv vjerojatno zato što je egoist, vjerojatno zato što ucjenjuje, čovjek koji raskida sporazum ucjenjuje. Nisam onaj koji nešto traži da bi održao sporazum, već ga, zajedno s još 17 ljudi, raskida. Ne znam u čemu bi bila šteta. U tome što smo se ponašali u skladu sa Statutom? Jer ako nismo, što je onda sa svima ostalima? Ako nismo, onda bi trebalo sve sankcionirati, zar ne?" pita Gotovac.

"Oni, naravno, znaju da ja nisam čovjek koji će se držati paragrafa i podnositi žalbe. Ja kada negdje nisam poželjan, uvijek ću se maknuti", naglasio je Gotovac.

Na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan

Gotovca bi na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će "izletjeti" i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan, čiji je to izvorni mandat.