FOTO Grčki arheolozi otkrili misterioznu strukturu staru 4000 godina

Foto: Ministarstvo kulture Grčke

Arheolozi su na vrhu brda na Kreti otkrili misterioznu drevnu građevinu staru 4000 godina. Otkriće je sa sobom donijelo dva problema. Prvo, znanstvenici još uvijek ne znaju čemu je struktura služila, a drugo, sada bi moglo doći do zastoja pri izgradnji zračne luke, s obzirom na to da se lokalitet nalazi na terenu predviđenom za radarsku stanicu. 

Arheolozi su tijekom nedavnih iskapanja pronašli ruševine objekta od 1800 četvornih metara, koje odozgo podsjećaju na golemi kotač. Grčko ministarstvo kulture je u utorak priopćilo da se radi o iznimno zanimljivom otkriću iz minojske civilizacije, poznate po raskošnim palačama, prekrasnim umjetničkim djelima i zagonetnom sustavu pisma.

Misteriozna građevina

Na tom mjestu je predviđena izgradnja radarske stanice za novu zračnu luku koja se gradi u blizini grada Kastelli. Aerodrom bi trebao početi s radom 2027. godine, a zamijenit će drugu najveću grčku zračnu luku u Heraklionu, piše CNN.

Arheolozi još uvijek ne znaju čemu je služila ova neobična građevina. Iskapanja i dalje traju, a objekt za sada ne nalikuje nekom drugom objektu iz minojske kulture. Stručnjaci u ovome trenutku mogu samo nagađati o njenoj svrsi. Pretpostavljaju da se koristila za ritual ili vjerski obred. 

Unutarnja struktura je podijeljena na manje, međusobno povezane prostore, a okružena je s osam stepenastih kamenih zidova visokih do 1.7 metara. Moguće da je imala plitki stožasti krov. 

"Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije"

Izgleda da se objekt nije koristio kao stambeni prostor, a arheolozi su u unutrašnjosti pronašli veliku količinu životinjskih kostiju. "Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije pri kojima se konzumirala hrana, vino i žrtvovane životinje", stoji u priopćenju ministarstva. 

"Za gradnju ovakvog objekta bila je potrebna velika radna snaga, specijalizirano znanje i snažna središnja uprava. Svakako je riječ o nekoj vrsti društvene zgrade koja se ističe u cijelom prostoru", dodaje se. 

Ministrica kulture i arheologinja Lina Mendoni kazala je da će se radarska stanica graditi na nekoj drugoj lokaciji. "Svi razumijemo vrijednost i važnost kulturne baštine kao i potencijal projekta nove zračne luke. Moguće je nastaviti projekt zračne luke i istovremeno zaštititi nalazište", kazala je. 

Pronađeno još 35 arheoloških lokaliteta

Objekt se uglavnom koristio između 2000. i 1700. godine prije Krista, a izgrađen je otprilike kada i prve palače na Kreti; uključujući Knossos i Phaistos. Neke od njegovih značajki se mogu usporediti s ranim minojskim grobnicama u obliku košnica koje su bile prekrivene stepenastim stožastim krovovima i grobnim humcima u drugim dijelovima Grčke. 

Krajem prošlog stoljeća je tijekom građevinskih radova za atensku zračnu luku iskopano i uništeno čitavo utvrđeno naselje iz trećeg tisućljeća prije Krista. Do sada je tijekom radova na novoj zračnoj luci Kastelli i povezanim prometnicama pronađeno najmanje još 35 arheoloških nalazišta. 

Pročitajte više