Milanović na fešti vatrogasaca: Od prvog dana ste imali riječ "hrvatski" u nazivu

Foto: HINA/Siniša Kalajdžija

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu" obilježilo je 160. obljetnicu rada, a na prigodnoj svečanosti tog DVD-a i dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj danas je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Vatrogastvo je od svojih početaka bilo sastavni dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice", kazao je Milanović.

Na obilježavanju 160. obljetnice DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu", čime je ujedno obilježeno i 160 godina dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, predsjednik Republike je naglasio da se po organizaciji vatrogastva može vidjeti, u najvećem dijelu Hrvatske, koliko je čvrsta i kohezivna lokalna zajednica i koliko se ljudi drže zajedno.

Milanović izrazio zahvalnost vatrogascima

Također, podsjetio je da je Dobrovoljni vatrogasni zbor osnovan 1864. godine u Varaždinu na poticaj gradskih vlasti, ali i uz odobrenje tadašnje vlasti u Budimpešti.

"Od prvog dana se zvao hrvatski zbor što nije nevažno", dodao je te naglasio njegovu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta zahvalivši svim vatrogascima na dosadašnjem trudu i požrtvovnosti, te izrazio zahvalnost za sve što će tek učiniti u budućnosti. 

Kao dio obilježavanja te važne obljetnice varaždinskog i hrvatskog vatrogastva održan je i mimohod vatrogasaca iz cijele Hrvatske tijekom kojega su ulicama Varaždina prošli i deseci vatrogasnih vozila, od onih najstarijih do najmodernijih.

Sutra slijedi svečana sjednica

Isto tako, održane su tri pokazne vježbe spašavanja na ulicama Varaždina. Uoči središnje proslave na Kapucinskom trgu, predsjednik Milanović svečano je pregledao vatrogasno postrojenje DVD-a.

Predsjednik DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni zbor u Varaždinu" Radovan Martinec naglasio je da je Varaždin kolijevka dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je da nastave  i dalje raditi ponosna vatrogasna srca.

Sutra će se u Varaždinu održati svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj će biti uručena priznanja za životno djelo u vatrogastvu, kao i nagrade za Najpothvat u vatrogastvu u 2023. Ujedno će se na stadionu SKUNC Sloboda od 11 do 17 sati održati i vatrogasno natjecanje Memorijal Mirko Kolarić.

Pročitajte više