FOTO Održana vojna vježba Hrvatske, Slovenije i SAD-a: "Vidjeli smo ubojicu tenkova"

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NA VOJNOM poligonu "Eugen Kvaternik" danas su pripadnici Hrvatske vojske, vojske Slovenije i SAD-a proveli zajedničku vojnu vježbu "Immediate Response 21", uz nazočnost medija, te je demonstriran rad multinacionalne manevarske i topničke bojne.

Predstavljena je bila hrvatska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom Patria, slovenska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom "Svarun" i američka Satnija borbenih oklopnih vozila Bradley.

Također je provedeno bojno gađanje iz haubica i višecijevnog lansera raketa GRAD.

Bojnik Željko Vuk, stožerni časnik operativne uprave Glavnog stožera, ujedno i glavni planer za hrvatski dio vježbe "Immediate Response  21", rekao je da je provedba vježbe odlična unatoč tome što se zbog pandemije planski proces nije odvijao uživo, već virtualno i to čak oko 99 posto.

Za Bradley, američko oklopno vozilo pješaštva s gusjeničnim pogonom, bojnik Vuk je rekao da se vidjela sposobnost njegova djelovanja, zajedno s našim oklopnim vozilom Patria, ali da je borbena moć Bradleya nemjerljiva.

"Mislim da nam je budućnost zajedničko djelovanje Patrije i Bradleya", rekao je bojnik Vuk i podsjetio novinare da to oklopno vozilo nosi nadimak "ubojica tenkova" i to zato što je tijekom Zaljevskog rata to vozilo uništilo najviše tenkova.

Nabava Bradleya za Hrvatsku vojsku jest u planu, potvrdio je bojnik Vuk.

U Međunarodnu vojnu vježbu "Immediate Response 21" uključeno je oko 500 hrvatskih vojnika i oko 1000 pripadnika savezničkih vojski, a traje od 17. svibnja do 2. lipnja na poligonu u Slunju.

U vježbu je uključeno 700 borbenih i neborbenih vozila, zrakoplova i raznih topničkih sustava. Dio je to vježbe koja se provodi u devet europskih zemalja tijekom ovog i narednog mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.