FOTO Pogledajte kako izgleda Zemlja kada je gledamo s različitih planeta

Foto: NASA/Wikipedia

VJEROJATNO je mnogima poznata fotografija koju se često naziva Blijeda plava točka, a koja je prvi prikaz našeg planeta iz udaljenih krajeva Sunčevog sustava. Fotografiju je snimila letjelica Voyager 1 koja je 14. veljače 1990. godine na do tada rekordnoj udaljenosti od 6 milijardi kilometara pomoću 60 snimaka stvorila mozaik izgleda Sunčevog sustava.

Iza Neptuna

Zemlju na toj snimci možemo vidjeti kao sićušnu plavu točku, veličine od jedva jednog piksela, smještenu u središtu jedne od svjetlosnih zraka (slika dolje). Voyager 1 tada je bio na izlasku iz Sunčevog sustava, a NASA mu je, na zahtjev poznatog astronoma i popularizatora znanosti Carla Sagana, zapovjedila da se okrene i svoje kamere usmjeri prema našem planetu kako bi uhvatila posljednju sliku Zemlje i ogromnog Sunčevog sustava.

Blijeda plava točka koja se na toj fotografiji jedva nazire prikazuje kako bismo vidjeli naš planet da se nalazimo iza Neptuna, osmog i posljednjeg planeta Sunčevog sustava, piše Astronomy.com.

Pogled s Merkura

Kako su napredovali svemirski programi i kako smo letjelicama dospjeli do raznih planeta koji uz Zemlju orbitiraju oko naše zvijezde - Sunca, tako smo imali i sve više prilika promatrati naš planet iz raznih kutova svemira.

6. svibnja 2010, NASA-ina letjelica Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry, and Ranging (MESSENGER) snimila je sliku Zemlje i Mjeseca dok se nalazila u orbiti Merkura, na 183 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje (slika dolje).

Merkur je planet najbliži Suncu i gotovo je tri puta manji od Zemlje. Temperatura površine mijenja se od  - 173 °C po noći do + 427 °C po danu.

Pogled s Marsa

Snimka Zemlje s Marsa bila je prva fotografija našeg planeta koja je snimljena s drugog. Snimljena je 3. listopada 2007. s letjelice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) koja se nalazila u orbiti Crvenog planeta i na udaljenosti od 142 milijuna kilometara od Zemlje. Na snimci se može vidjeti zapadna obale Južne Amerike (slika dolje).

MRO je kasnije snimio i druge fotografije našeg planeta (slika dolje).

Mars je četvrti planet po udaljenosti od Sunca i skoro je upola manji od našeg planeta.

Pogled sa Saturna

Svemirska letjelica Cassini prvi put je iz orbite Saturna fotografirala naš planet 19. srpnja 2013. s udaljenosti od 844 milijuna kilometara (slika dolje). Zemlju, odnosno sitnu plavu točku možete vidjeti ispod Saturnovih glavnih prstenova F, G i E.

Kada je Cassini nakon 20-godišnjeg svemirskog istraživanja trebala 15. rujna 2017. završiti sa svojom misijom, nekoliko je dana ranije, 12. travnja 2017., snimila svoju posljednju sliku našeg planeta, dok je od njega bila udaljena 1,4 milijarde kilometara (slika dolje).

Saturn je šesti planet po redu u našem Sunčevom sustavu. Po volumenu i masi nalazi se odmah iza najvećeg planeta – Jupitera. Saturn je plinoviti div koji se sastoji većinom od vodika i helija. Najpoznatije obilježje Saturna su njegovi predivni planetarni prsteni koji ga okružuju u 7 pojaseva, a koje označujemo slovima od A do G. 

Pročitajte više