FOTO Pogledajte slike iz hrvatskih gradova: Lampioni gore za Vukovar

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas su, uoči 32. godišnjice sloma obrane toga grada, položene ruže i upaljeni lampioni.

I diljem hrvatskih gradova večeras su upaljeni lampioni.

> Vlastite fotografije iz vašeg grada možete nam slati na desk@index.hr (obavezno navedite ime grada)

Studeni je za Vukovarce već 32 godine traumatično razdoblje u kojem se s tugom i boli prisjećaju agresije na svoj grad, u kojoj je nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za taj istočnoslavonski grad završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada, koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Po podacima vukovarske bolnice, tijekom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostale su bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata više od 380 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991.

Pogledajte slike.

 

Varaždin

 

Varaždin

 

Varaždin

 

Rijeka. Foto: Goran Kovacic /Pixsell

 

Zagreb, Foto: Hina

 

Zagreb, Foto: Hina

 

Šibenik. Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

 

Split. Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

 

Osijek. Foto: Borna Jakšić/Pixsell
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.