U Gvatemali otkriveno mnoštvo naselja drevnih Maja: "Ima sportskih terena, piramida…"

Foto: Martinez et al., Ancient Mesoamerica

ZNANSTVENICI su zahvaljujući tehnologiji LIDAR, odnosno laserskom skeniranju iz zraka, otkrili skoro 1000 skrivenih naselja drevnih Maja. Područje koje ova naselja pokrivaju je golemo - zgrade i strukture protežu se na 1683 četvorna kilometra. Radi se o mjestima koja je ova civilizacija naseljavala od 1000. do 250. godine prije nove ere.

Stručnjaci iz SAD-a, Gvatemale i Francuske navode da su ova naselja bila prilično gusto zbijena. U njima su pronađene kuće, sportski tereni te vjerski i ceremonijalni objekti (piramide), kao i široke mreže nasipa i kanala, piše Science Alert.

Napredni sustavi odvodnje i prikupljanja vode

"Mnoga od ovih naselja pokazuju politički/društveni/geografski odnos s drugim obližnjim naseljima, što je rezultiralo konsolidacijom u najmanje 417 drevnih gradova, mjesta i sela s prepoznatljivim granicama", napisali su znanstvenici u istraživanju.

Poveznice između naselja ukazuju na to da se radilo o nekoj vrsti kraljevstva, u smislu da su mnoga od njih imala zajedničku ideologiju i politiku. Stručnjaci navode da su za izgradnju pronađenih građevina bile potrebne brojne vještine: proizvodnja vapna, eksperti za obradu kamena, arhitekti te vjerski i državni službenici.

Također su pronađeni dokazi o razvijenim sustavima odvodnje i prikupljanja vode, koji su omogućavali lakši protok vode između naselja u vrijeme suše ili poplave.

Istraživanje naziva LiDAR analyses in the contiguous Mirador-Calakmul Karst Basin, Guatemala: an introduction to new perspectives on regional early Maya socioeconomic and political organization objavljeno je u časopisu Ancient Mesoamerica.