Francuska će nacionalizirati važnu kompaniju za nuklearnu energiju

Foto: EPA

FRANCUSKA će potpuno nacionalizirati Electricity de France (EDF), jednu od najvećih komunalnih kompanija u Europi, najavila je premijerka Elizabeth Borne. Tim potezom se pokušava sanirati energetska kriza u Francuskoj, ponajviše uzrokovana ratom u Ukrajini i posljedično rastom cijena energenata.

"Danas vam potvrđujem da država namjerava kontrolirati 100% kapitala EDF-a", izjavila je premijerka za Reuters. Nije precizirala hoće li se nacionalizacija EDF-a provesti kroz posebne zakone ili putem javnog natječaja za otkup manjinskih dioničara, a nije precizirala ni vremenski okvir za to stjecanje.

Francuska država već ima većinski udio od 84.5 posto, čime je i prije već kontrolirala EDF, a ukupan broj zaposlenih iznosi 163 tisuće. Time se ništa neće promijeniti sa stajališta upravljanja, ali će olakšati državi da sanira probleme u poslovanju, koji su brojni, a povećani su rastom cijene energenata i mjerama francuske države za borbu protiv rasta cijena električne energije.

Procjenjuje se da će Francuska za ostalih 1.5 posto dionica koje nisu u državnom vlasništvu morati platiti 5 milijardi eura. 

Poslovanje je narušeno zbog mjera Francuske protiv rasta cijena električne energije

EDF je šesta najveća kompanija u Francuskoj, a da nije u potpuno državnom vlasništvu, i 119. na svijetu, prema Forbesovoj listi najvećih kompanija na svijetu. Zanimljivo je da kompanija ostvaruje dobit u poslovanju, u 2021. od 6 milijardi dolara.

Unatoč tome, kompanija ima puno problema. Neki nuklearni reaktori su zastarjeli pa trenutno 5 od ukupno 56 reaktora u Francuskoj nije u funkciji zbog korozije. Zbog toga je kompanija smanjila proizvodnju električne energije iz tih izvora, što se događa u nezgodnom trenutku po pitanju energetske stabilnosti u Francuskoj i EU. Planovi za izgradnju novih modela reaktora ne idu najbolje.

Dodatne troškove trpi zbog toga što je Francuska, da bi zaštitila građane od poskupljenja, ograničila rast cijene po kojoj je kompanija prodavala električnu energiju na 4 posto ove godine. Prisililo ju se i da prodaje električnu energiju po jeftinijoj cijeni i konkurentima na francuskom tržištu. Taj potez je najavljen još u siječnju, tako da nema direktne veze s ratom u Ukrajini.

Dionicama EDF-a trguje se na burzi u Parizu od 2005., kada su uvrštene po cijeni od 33 eura za dionicu. Najveću cijenu su dosegle krajem 2007., od kada slijedi oštri pad, a na početku ove godine je pala ispod 10 dolara. Trenutna cijena dionice je samo 9 dolara.

Jako važna za nuklearnu budućnost EU

Osim u Francuskoj, EDF ima udio u vlasništvu ili potpuno vlasništvo kompanija diljem svijeta. Osim Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Belgije, Njemačke, Poljske, Italije, Mađarske i drugih država EU, posjeduje kompanije u SAD-u, Argentini, Brazilu, Kini i Obali Bjelokosti.

Kompanija je nositelj nuklearne energetske strategije Francuske. Ubrzo nakon objave vijesti o potpunoj nacionalizaciji iz kompanije je objavljeno da se traži novi direktor, koji bi trebao reformirati funkcioniranje kompanije i proširiti kapacitete za proizvodnju električne energije iz nuklearnih reaktora.

EDF pregovara s Poljskom oko mogućnosti gradnje nuklearnih elektrana. Pripreme za gradnju prve poljske nuklearne elektrane su u tijeku, predana je studija utjecaja na okoliš, a planovi su da se izgradi u pokrajini Pomeraniji. EDF bi trebao isporučiti 5 do 6 reaktora nove generacije.

Također sudjeluje u produljenju roka trajanja nuklearne elektrane Dukovany u Češkoj, gdje će graditi novi EPR1200 reaktor.

Kako je Europska komisija proglasila nuklearnu energiju zelenom, a nitko u EU nema toliko iskustva s nuklearnim elektranama kao Francuska, čega je nositelj upravo EDF, onda će biti ključna u velikom povratku nuklearne energije u EU.