Glavaš je dobio 7 godina za ratni zločin. Zašto je na slobodi, a ne odmah u zatvoru?

Foto: Pixsell/Josip Regovic

BRANIMIR Glavaš danas je u ponovljenom postupku osuđen na sedam godina zatvora za ratne zločine nad osječkim Srbima. No Glavaš nije u sudnici dočekao izricanje presude do kraja, nego je prvo pitao suca mora li to slušati do kraja, a kad mu je sudac odgovorio da ne mora, Glavaš je ustao te je uz psovke napustio sudnicu.

>> VIDEO Glavaš opsovao suca nakon presude: "Nabijem ga..."

Na pitanje očekuje li da mu ponovo odrede istražni zatvor Glavaš je novinarima, izlazeći iz zgrade suda, odgovorio: "Boli me đon." "Idemo mi dalje, žalit ćemo se", poručio je Glavaš, a na pitanje namjerava li napuštati Hrvatsku kazao je da će "putovati kao slobodan čovjek".

Zbog čega Glavaš ne mora u zatvor odmah?

S obzirom na to da se osuđenici nakon određivanja zatvorske kazne u trajanju duljem od pet godina u pravilu odmah prepraćuju u zatvor te ne mogu na slobodi čekati pravomoćnost i slanje na odsluživanje kazne, mnogi su se zapitali zbog čega to nije tako u slučaju Branimira Glavaša.

Prema pojašnjenju suca Kevrića istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

Novinari su nakon današnje presude o tome pitali tužitelja i Roberta Petrovečkog, a on je odgovorio: "Branimir Glavaš je na slobodi jer nije određen istražni zatvor s obzirom na odluku Ustavnog suda iz prethodnog postupka."

Na novinarsko pitanje je li ga to iznenadilo, tužitelj je ponovio da je to tako zbog odluke Ustavnog suda iz prethodnog postupka. 

Podsjetimo, Glavaš je u postupku 2009. za isti zločin osuđen na osam godina zatvora. Presudu je 2015. ukinuo Ustavni sud, no Glavaš je do tada u zatvorima u BiH, kamo je otišao uoči izricanja prve presude, odradio više od pet godina i time stekao uvjete za prijevremeni otpust.

Glavašev sin i odvjetnik: Ne bi me čudilo da za koji dan završi u istražnom zatvoru

''Ne ide u istražni zatvor, ali sudac Kevrić je nekakvom pravnom vratolomijom odlučio da tužiteljstvo ima pravo žalbe pa me ne bi čudilo da Visoki kazneni sud pod predsjedanjem suca Horvatovića to rješenje preinači pa da Branimir Glavaš za koji dan završi u istražnom zatvoru'', rekao je Filip Glavaš.