Glavna tajnica UGP-a: Neki su plaćali 200.000 kuna, sad plaćaju 2 milijuna kuna

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

SUBVENCIONIRANI računi za struju, potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje slična onoj za vrijeme pandemije te pomoć javnim institucijama s nižom tarifom energenata neslužbene su vladine mjere za pomoć poduzetnicima u krizi s energentima, izvijestio je Jutarnji list.

Ništa od toga, pak, nije došlo od Udruge Glas poduzetnika (UGP), jedine koja, kako kažu, predstavlja 20 tisuća malih i mikro poduzetnika, koji su istim tim mjerama nezadovoljni te u konačnici očekuju da će vladine službene mjere biti drukčije.

Glavna tajnica UGP-a Branka Prišlić za RTL.hr kaže da svi trebaju imati istu tarifu.

"Mi pozdravljamo odluku da se javnom sektoru da niža, ali ne bi trebalo biti diskriminacije. Vrtić u vlasništvu Grada imat će tarifu kao kućanstvo, a privatni kao profitni. To nije fer, svi bi trebali imati nižu tarifu. Balans javnog i privatnog", govori.

"Mikro malim i srednjim poduzetnicima struja i plin su velike stavke. Neki su nas već kontaktirali i ne znaju kako će na zimu. Hoteli na moru skraćuju sezonu. Mikro i mali poduzetnici su već na rubu", dodaje.

"Tko je plaćao struju 200.000 kuna, sad plaća dva milijuna"

Stoga, ističe, ako službene mjere vlade ne budu adekvatne, u listopadu će održati veliki prosvjed poduzetnika.

"Računi su i do pet puta veći ove godine nego lani, a od 1. listopada najavljuju se i poskupljenja. To nije prihvatljivo", tvrdi. Prisjetila se i subvencije troškova poduzetnika za vrijeme koronakrize rekavši da ni tada nije funkcionirala jer neki nisu mogli platiti račune pa čekati da im država obradi zahtjev i vrati iznose. Kaže da će sad biti još gore jer su cifre i pet puta veće.

Što se tiče najave o potpori za očuvanje radnih mjesta, koja je za koronakrizu iznosila 4000 kuna po zaposleniku, a protekom vremena se smanjivala, pita se što će velikim izvoznim tvrtkama značiti taj iznos po zaposleniku. "Pa oni gube na konkurentnosti", rekla je pa dodala kako su neki koji su struju plaćali 200 tisuća kuna, sada dobili račun na dva milijuna kuna.