Goldman Sachs kažnjen s rekordnih 550 milijuna dolara



AMERIČKA Agencija za nadzor trgovanja vrijednosnicama (SEC) objavila je kako će Goldman Sachs platiti rekordnih 550 milijuna dolara i reformirati svoju poslovnu praksu u nagodbi u slučaju optužbi da je zavodio investitore iako je znao da tržištu nekretnina prijeti slom.

Pristavši platiti najveću kaznu koju je ikad platila neka tvrtka s Wall Streeta, Goldman je također priznao da su njihovi promotivni materijali o subprime proizvodima sadržavali zavaravajuće informacije.

U tužbi podnesenoj 16. travnja, SEC je navela kako je Goldman izostavio ključne činjenice o jednoj formi CDO vrijednosnica koje su bile uvjetovane uspjehom vrijednosnica vezanih za subprime hipoteke.

Goldman je investitorima zatajio podatke o jednom CDO proizvodu, ABACUS 2007-AC1, posebno podatke vezane za ulogu visokorizičnog Paulson & Co. Inc. u procesu izbora vrijednosnica, te činjenicu da se Paulson kladio protiv tog proizvoda na tržištu.

Samo dio prihoda

Za Goldman je ovo prilika da konačno iza sebe stavi slučaj koji im je dobrano ukaljao ugled nakon što se iz financijske krize izašlo bez težih posljedica. Za SEC je ovo bila prilika oprati ljagu sa sebe zbog toga što tijekom financijske krize po mišljenju mnogih napravila previše grešaka.


Po dogovoru, Goldman će platiti kaznu od 535 milijuna dolara i 15 milijuna odštete u honorarima koje su pokupili. Od 550 milijuna, 300 ide američkoj vladi, a 250 trima bankama koje su nastradale. Njemačka banka IKB Deutsche Industriebank AG dobit će 150 milijuna, Royal Bank of Scotland, koja je kupila ABN AMRO banku 100 milijuna.

Iako se radi o najvećoj kazni u povijesti Wall Streeta, to je samo pet posto neto prihoda koje je Goldman zabilježio 2009. godine, ili neto prihod dva tjedna prošle godine.

Goldman je u izjavi naveo kako je bila "greška" promovirati materijale u kojima se izostavila činjenica o Paulsonovoj ulozi u portfelju. "Vjerujemo da je ova nagodba pravi ishod za tvrtku, naše dioničare i naše klijente", naveli su.

SEC zadovoljan

Robert Khuzami iz SEC-a nazvao je nagodbu "jasnom lekcijom Wall Streetu da nijedan proizvod nije prekompleksan, a nijedan investitor presofisticiran da bi izbjegao veliku cijenu ako se prekrše temeljni principi poštenog poslovanja".

Dodao je kako SEC i dalje nastavlja istragu vrijednosnica povezanih s hipotekama na Wall Streetu u godinama koje su prethodile krizi.

Stručnjaci smatraju da, iako kazna neće jako pogoditi Goldman, nagodba ima ozbiljne pravne implikacije za buduće slučajeve prevare s vrijednosnicama, posebno zbog činjenice da je Goldman prva tvrtka koja je u sličnom slučaju priznala nepošteno djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.