Gradi se prvi pročistač otpadnih voda na Dugom otoku

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić danas je načelniku općine Sali Zoranu Moroviću uručio ugovor vrijedan 200.000 eura za sufinanciranje izgradnje sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Božava.

Ukupna vrijednost projekta je 3.44 milijuna eura, a 80 posto iznosa prihvatljivih izdataka projekta sufinancira se iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO), priopćilo je Ministarstvo.

Ministar Erlić je na Dugom otoku rekao da Hrvatska, uz Finsku, jedina ima poseban Zakon o otocima kroz koji se subvencionira voda, daje podrška otočnim poslodavcima i udrugama te se izvornim otočnim proizvodima dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod, čime se poboljšava kvaliteta života otočnog stanovništva. 

"Otoci su krhki, ali izrazito vrijedni ekosustavi"

Osim toga, dodao je, Hrvatska je jedina u Europi kroz Integrirani teritorijalni program izdvojila EU sredstva posebno za otoke, od čega 25.6 milijuna eura za otoke u Zadarskoj županiji, čime će financirati projekti kojima će otoci postati održiviji i zeleniji.

"Otoci su krhki, ali izrazito vrijedni ekosustavi, kojima se ponosimo i koje želimo očuvati, ali koje želimo i dodatno razvijati, što je u skladu s europskim politikama zelenog razvoja. Stoga ćemo do 2030. još više podupirati projekte kojima će se unaprijediti gospodarenje otpadom, načini na koje se koristi voda u gospodarstvu i poljoprivredi te proizvodi energija", poručio je. 

"Pravi primjer održivog razvoja otoka"

Izrazio je zadovoljstvo što su kroz Program razvoja otoka u kratkom roku pronašli rješenje i za sufinanciranje prvog pročistača vode na Dugom otoku, koji će biti realiziran u Božavi, a koji je "pravi primjer održivog razvoja otoka".

Načelnik općine Sali Zoran Morović zahvalio je vladi na ulaganjima u općinu Sali gdje se, rekao je, nikad nije više ulagalo nego u posljednjih osam godina. Najavio je i da će se iz Integriranog i teritorijalnog programa (ITP) za otoke u Općini Sali sufinancirati energetska obnova osam općinskih javnih zgrada, kao i protupožarni put u Solinama, što je od velikog značaja za Dugi otok. 

Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je da je projekt odvodnje i vodovodizacije na otocima trenutno u fokusu županije, a predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić posjetio je na nedavni posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Općini Sali kada je najavljeno da će voda na Dugi otok stići za četiri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.