Pitali smo ljude o oslikanoj ulici u Zagrebu. Neki su oduševljeni, drugi zgroženi

Prošle je subote u zagrebačkoj Masarykovoj ulici otvorena nova pješačka zona, na potezu od Gundulićeve do Tesline ulice. Taj je dio zatvoren za promet svih motornih vozila, a kako bi se još više razlikovao od ceste, na njemu su oslikani grafiti, za što je angažiran street art umjetnik Lunar.

Nova je pješačka zona odmah došla u središte pažnje Zagrepčana, a na društvenim mrežama mišljenja su bila podijeljena. Index je stoga ljude na ulici, točnije u novoj pješačkoj zoni, pitao što misle o njoj.

"Oplemenjuje ovaj prostor"

"Predivna je, stvarno je, sad sam se i slikala. Treba nam više ovakvih stvari, za slikanje idealno", rekla je jedna mlađa prolaznica. "Sviđa mi se, mislim da oplemenjuje ovaj prostor i ovaj dio grada. Ja sam kao građanin zadovoljna", smatra druga prolaznica.

Za mišljenje smo pitali jednu majku i njenog sina, koji smatraju da su grafiti lijepi. "Evo, sad smo se slikali i drugi ljudi se slikaju, znači da je nešto dobro", rekla je naša sugovornica i dodala da bi ostale dijelove centra ipak trebalo ostaviti "kakvi jesu, tradicionalni".

"Šta je to, spomenik Gay Prideu?"

S njima se nije složio treći sugovornik. "Grozno je. Šta je to, spomenik Gay Prideu? Polazišna točka, šta je to? Katastrofa, ništa." "Dopada mi se, onako, malo je neobično. Inače nisam nikada ovuda prolazio, nisam iz Zagreba. Ali dopada mi se", rekao je jedan mladić.

Da je grafit lijep, slaže se i jedan prolaznik. "Ja sam oduševljen, konačno jedno kulturno mjesto u Zagrebu. I moderno. Da nema automobila. Svaka čast onome tko je došao na ideju i tko je to napravio", kazao je.

"Cijeli centar treba biti pješačka zona"

"Ne znam za grafite, ne mogu reći, ali mi se sviđa što je ovo postala pješačka zona. Mislim da cijeli centar treba biti pješačka zona. Živjela sam dosta vani, nemamo se što žaliti, to se mora. Ako i promijenimo vlast, to će ići dalje, to mora. Ne možemo drugačije opstati u Europi", smatra gospođa s kojom smo pričali.

"Ovo mi je odlično, da je to pješačka zona, da su se makli auti. Mislim da bi se auti trebali još više maknuti iz centra i da bi se trebala uvesti karta, da se što više smanji broj auta u Zagrebu, jer je broj auta u Zagrebu nepodnošljiv. Zagrebački promet je zagrebačka psihijatrija. Sama grafika mi je malo prešarena, malo bode u oči", smatra prolaznica.

"Ovako izgleda Zagreb kada ga aktivisti osvoje"

"Ovo je potpuno nepotrebno. Pješačka zona nije pješačka zona zato što ima ove mačke nacrtane. O tome su trebali misliti", smatra jedan gospodin.

"Ok je, malo izgleda kao da su djeca crtala, ali nije loše. Osvježavajuće. Definitivno treba više ovakvih stvari. Ali treba s nekim planom to raditi, malo je besplanski ovo napravljeno. Nije mi prešareno", kaže drugi naš sugovornik.

"Nisam već 20 godina bio u Zagrebu i ovo je jedna od stvari koje su mi upale u oči. Baš pohvalno. Kaže moj kolega i prijatelj: Evo ovako izgleda Zagreb kada ga aktivisti osvoje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.