Građani u BiH, Srbiji i Crnoj Gori zaustavljaju promet zbog visokih cijena goriva. Hoće li i Hrvati?

ŠIROM Bosne i Hercegovine danas su na jedan sat blokirane magistralne prometnice i one u središtima većih gradova u znak prosvjeda građana zbog poskupljenja goriva organiziranog preko Facebook grupe "Stop poskupljenju goriva".

Kako su izvijestili iz Auto moto kluba Bosne i Hercegovine, zbog prosvjeda građana od 17.00 sati privremeno je obustavljen promet na magistralnim i regionalnim cestama, kao i ulicama u gradskim centrima širom zemlje.

Mediji navode kako su blokirane prometnice Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i drugih središta. Na području Hercegovine, međutim, nisu zabilježeni prosvjedi.

Zbog blokade prometnica zabilježene su kilometarske kolone između Doboja i Žepča.

Građani su na prosvjed pozvani putem Facebooka u znak prosvjeda što je ove godine u nekoliko navrata došlo do poskupljenja goriva, koje se danas prodaje po cijeni između 1,12 i 1,2 eura po litri. U BiH nedavno su uvedene dodatne trošarine na gorivo, što je bio uvjet za nastavak izgradnje autoceste na koridoru Vc.

Na najavu prosvjeda reagirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da će policija uklanjati vozila s ulica.

"Ne možete zaustaviti automobil negdje na cesti i tako ugroziti druge ili zaustaviti promet, a nekome, recimo, treba hitna pomoć u tom trenutku", rekao je Dodik. 

Prosvjedi i u Crnoj Gori

Nezadovoljni građani organizirali su danas prosvjed u više gradova u Crnoj Gori zbog poskupljenja goriva, ali nisu izazvali nikakve smetnje u prometu na crnogorskim cestama u gradovima ni na magistralnim cestama.

Prosvjed je počeo u 17 sati, a građani su na 30 minuta zaustavili svoja vozila u Nikšiću, Budvi, Rožajama i Ribarevinama.

Treći dan prosvjedi u Srbiji

Vozači u nekoliko gradova u Srbiji i danas, treći dan zaredom, prosvjedovali su također zbog povećanja cijene goriva.
U Beogradu je bio blokiran trg Slavija, kao i sve ceste iz Šapca prema Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.

Na Slaviji su bili zaustavljeni trolejbusi i tramvaji, dok je u ostalim dijelovima grada prohodno i bez veće gužve.

Slično se sprema i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj se sprema sličan prosvjed. Facebook grupa "Stop rastu cijena goriva", koja već broji preko 20.000 članova, poziva građane da u petak, 15. lipnja, zaustave vozila na cestama u znak protesta.

"Podržimo akciju za smanjenje trošarina na gorivo i spuštanje cijena ispod devet kuna. #ugasimotor", stoji u pozivu koji se dijeli društvenim mrežama.

"Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17.10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo automobile na većim prometnicama u gradu kako bismo vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo”, kaže pokretač inicijative "Stop rastu cijena goriva" Vedran Franc.

"Odlučili smo se za 17 sati kao početak gradskog 'rush houra' i mislim da bi se tu stvarno moglo vidjeti koliko znači kada se prometnice zaustave deset minuta. Ovo je samo opomena i način da pokažemo da se može nešto napraviti", kažu iz inicijative.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.