Gradonačelnica Supetra: Uklonili smo ustaški grafit. Ustaše su prodale Dalmaciju

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

SDP-ova gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković priopćila je kako je u njenom gradu uklonjen grafit vojnika s crnom kacigom na kojoj se nalazi hrvatska šahovnica s prvim bijelim poljem. 

"Uklonili smo grafit koji je nacrtan na zidu u Supetru, a koji predstavlja glavu ustaškog vojnika te šaljem jasne poruke da isticanje simbola, tekstova, slika, crteža koji podsjećaju na nekad davno propale države, vojske, ideologije i stvaraju podjele u društvu nećemo tolerirati u našem javnom prostoru.

Sve nove grafite ćemo uklanjati sukladno čl. 4. Odluke o komunalnom redu Grada Supetra bez odgode i sukladno ovlastima te smo podnijeli i prekršajnu prijavu prema PP Brač na nadležno postupanje", navela je. 

"Mi šutjeti nećemo"

"Također, ovim putem dajem i podršku kolegi Danielu Radeti u Zadru koji je napadnut više puta radi svojih politički stavova, ukazivanja i problematiziranja na nezakonite simbole i fašistička obilježja u javnom prostoru. Da ne bi bilo po onome 'Krivi smo mi koji smo šutjeli!' 

Mi šutjeti nećemo te šaljemo jasnu poruku da se naša demokracija i suvremena država Republika Hrvatska temelje na antifašističkim vrijednostima i Domovinskom ratu, a ne na propalim ideologijama i vojskama kojima tu nema mjesta. A pogotovo ne na onoj koja je prodala Dalmaciju prvom prilikom", istaknula je. 

Zadarski SDP-ovci su kao glavni uvjet za podršku gradskom proračunu postavili uklanjanje spornog murala u Zadru. Na tom muralu se također nalazio vojnik s crnom kacigom i šahovnicom, a iznad njega je bila ispisana poruka: "Naša oluja ne prestaje."

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta tražio je od gradonačelnika Branka Dukića uklanjanje fašističkih obilježja na muralu, tvrdeći da nije riječ o slici hrvatskoga branitelja jer na glavi ima nacističku kacigu te grb koji ne pripada nijednoj službenoj oznaci branitelja ili pripadnika Hrvatske vojske.

Nakon što je sporni mural izazvao polemike u Zadru, istovjetni grafiti počeli su se pojavljivati i drugdje u Dalmaciji. Nedavno je objavljeno da Mate Lukić, predsjednik HSP-a Zadarske županije, dila šablone za izradu tog grafita.