Gradonačelnik Duge Rese se pita je li Mrežnica postala kaljuža zbog HE Lešće

Foto: HRT

JEDNA od do sada najzelenijih hrvatskih rijeka već tjedan dana nije zelena. Rijeka se od Generalskog Stola pa sve do ušća u Karlovcu pretvorila u blatnu, smeđu kaljužu, javlja HRT.

Takva situacija utječe na posjećenost tamošnjih kupališta i restorana. Mjerodavne službe su danima na terenu pokušavale saznati što se dogodilo i napokon su, kažu, došle do odgovora.

Stožer CZ-a Karlovačke županije: "krivca" nalazi u količini oborina 

Uzrok je tome, prema riječima načelnika Stožera CZ-a Karlovačke županije Josipa Ribara, u velikoj količini oborina koja je dovela do zamućenja rijeka. Načelnik Stožera  kaže da se to događalo i prije, samo ne u ovakvom obimu, odnosno da nikada rijeka nije ostala zamućena tako dugo. Istovremeno je napravljena analiza stanja vode i utvrđeno je da je, bez obzira na izgled, voda izvrsne kvalitete i da će se situacija kroz nekoliko dana popraviti jer je uzvodno od Duge Rese sve bistrija. 

Gradonačelnik Duge Rese ima drugačije tumačenje

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar u Regionalnom dnevniku kazao je da su se ovakve situacije velikog zamućenja počele javljati prije devet godina, kada je izgrađena HE Lešće. Navodi da je rijeka izgradnjom hidroelektrane devastirana po pitanju ribljeg fonda. Kao argument svome mišljenju nadodaje da se zamućenje događa u trenutku kada razina rijeke nije porasla, što bi značilo da oborine nisu jedini uzrok ove situacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.