Granić: Ne smije se zaboraviti da je Ukrajina među prvima priznala našu samostalnost

Screenshot: HRT

VLADIN savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić osvrnuo se na rat u Ukrajini i hrvatske odnose s tom zemljom. Komentirao je iznenadni posjet premijera Andreja Plenkovića Kijevu.

"Ovo je snažni državnički akt, snažni državnički posjet, izražavanje podrške, prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom, s ukrajinskim narodom te njihovim vodstvom koje se odlučno brani od brutalne ruske agresije koja ničim nije izazvana. Posjet je, naravno, planiran i na jedan simboličan dan, Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom", rekao je Granić za HRT.

"Nikada se ne smije zaboraviti da je Ukrajina među prvima priznala samostalnost Hrvatske"

Granić dodaje da Hrvatska surađuje sa svim članicama NATO-a i unutar Europske unije. Naglasio je da su zbog ruske agresije ugroženi temelji međunarodnog poretka te da je najveća odgovornost na Putinu. 

"Prije godinu i pol dana rekao je da je najveća tragedija raspad Sovjetskog Saveza. Da je imao mogućnosti da se dogovori s Njemačkom, Francuskom, to bi podržao SAD, da na temelju Minsk 2 sporazuma Donbas dobije snažnu autonomiju. Imao je mogućnost da se razgovara o odgodi članstva Ukrajine u NATO-u", govori Granić i dodaje da je njegova procjena bila kriva oko ukrajinskog vodstva, da će ono u roku nekoliko dana pasti.

Istaknuo je da se Hrvatska na vrijeme opredijelila i da je među prvim državama dala podršku Ukrajini. Spomenuo je da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Hrvatske. 

"Kada se Hrvatska 1991. izjasnila za samostalnost, imala je podršku Svete Stolice, Aloisa Mocka i nekoliko još prijatelja. Među njima je bila i Ukrajina. Nikada se to ne smije zaboraviti", prisjetio se Granić.

"Nepobitno je da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na drugu državu"

Granić se osvrnuo i na zarobljenog Hrvata koji se borio na strani Ukrajinaca. Kaže da je Plenković jasno rekao da ne preporučuje odlazak u dobrovoljne postrojbe, ali da sada treba napraviti sve što je moguće da se on nekako izvuče. Granić je komentirao i govor ruskog predsjednika na Dan pobjede.

"Neovisno o tome što će reći, ostaje nepobitna činjenica da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na drugu suverenu državu", rekao je Granić za HRT.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.